Skoči do osrednje vsebine

Nadzor vožnje v naravnem okolju

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Inšpektorji Inšpektorata za okolje in prostor so skupaj s policijo izvedli akcijo nadzora vožnje v naravnem okolju na lokacijah, predvsem na zavarovanih območjih in območjih Natura 2000, kjer se lahko pričakuje tovrstne kršitve.

Na podlagi informacij o pogostih kršitvah vožnje v naravnem okolju, so inšpektorji v sodelovanju s policijo določili štirinajst lokacij, na katerih se je v času zimskih in v poletnih šolskih počitnic, izvajalo nadzore vožnje v naravnem okolju. V obdobju počitnic, ko imajo ljudje več prostega časa za obisk narave, se žal pričakuje v naravi tudi več tistih, ki ne upoštevajo omejitev in prepovedi vožnje v naravnem okolju. 

Na Primorskem v času zimskih počitnic inšpektor skupaj s policijo ni ujel kršiteljev na delu, čeprav so bile v naravnem okolju vsepovsod vidne sledi aktivnosti motoristov in kolesarjev. V poletnem terminu, pa so v bližini Tinjana, zaradi nespoštovanja prepovedi vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila v naravnem okolju, oglobili kršitelja s 40 euri, dva pa sta dobila opomina zaradi nameravane vožnje s kolesom v naravnem okolju zunaj utrjenih poti na Kraškem robu nad Socerbom.

Na območju Mariborskega Pohorja je inšpektorica skupaj s policijo, izvajala  poostren nadzor vožnje v naravnem okolju na območjih, kjer so kršitve vožnje v naravnem okolju najpogostejše. V zimskem nadzoru so odkrili dva kršitelja, zoper katera sta bila uvedena prekrškovna postopka, v poletnem nadzoru pa so oglobili (100 eurov) kolesarja, ki se je po Hočkem Pohorju vozil v naravnem okolju zunaj utrjenih poti.

Na Goriškem se je nadzor vožnje v naravnem okolju izvedel na območjih, ki so znana po spustih kolesarjev s hribov Sabotin, Korada, Skalnica in Marka. Zoper kolesarja, ki so ga ujeli na črno zgrajeni progi od Marka proti Liskurju je bil uveden prekrškovni postopek, opažena pa sta bila še dva kolesarja, ki pa sta zbežala. Dva kolesarja, ki sta se nameravala peljati po črno zgrajeni progi s Svete Gore sta bila opozorjena na določbe Zakona o naravi.

Nadzor vožnje z vozili na motorni pogon in nedovoljenim parkiranjem v naravi je bil izveden tudi na  območju Krajinskega parka Logarska dolina. Na prodiščih Savinje v Logarski dolini, ki so bila vsako leto med najbolj obremenjenimi na tem koncu, letos nepravilnosti oziroma kršitve niso bile ugotovljene. Občina Solčava je zgledno poskrbela, da se v naravnem okolju Logarske doline parkiranje ne izvaja. Svoje je prispeval vsakoletni nadzor in opozarjanje Občine Solčava, ki upravlja s Krajinskim parkom.

Na zavarovanem območju Krajinskega parka Goričko in v območju Natura 2000, kjer pogosto zaznavajo kršitve vožnje v naravnem okolju, zlasti vožnje s štirikolesniki v toplejših mesecih, v letošnjih nadzorih kršitev niso zaznali. Tudi na ekološko pomembnem območju reke Mure in Gajševskega jezera (Veržej, Krog, Bunčani, Gajševci, Babinci) kršitev v času nadzora ni bilo. Tudi na območjih Bohinjske Bistrice- izvir, Ukanca, Zgornje Savske doline, Podjelje, Pokljuke, na Planinskem polju z okolico, tisti dan, ko so tam izvajali nadzor inšpektorji za okolje in naravo, kršitve niso bile ugotovljene.