Skoči do osrednje vsebine

Minister pozdravil udeležence mednarodnega strokovnega posveta »Kadri za dolgotrajno oskrbo v času epidemije in po njej, evropske izkušnje in primeri dobrih praks«

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes nagovoril udeležence mednarodnega strokovnega posveta »Kadri za dolgotrajno oskrbo v času epidemije in po njej, evropske izkušnje in primeri dobrih praks«, ki so jo organizirali Ministrstvo za zdravje RS v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in Evropskim observatorijem za zdravstvene sisteme in politike.

Na mednarodnem strokovnem posvetu so poleg ministra za zdravje Republike Slovenije Tomaža Gantarja, udeležence nagovorili še Manfred Huber in Margrieta Langins, strokovnjaka za dolgotrajno oskrbo pri SZO, Ana Llena-Nozal, strokovnjakinja OECD, Matthias Wismar, strokovni sodelavec Evropskega observatorija za zdravstvene sisteme in politike.

V uvodnem nagovoru je minister za zdravje Tomaž Gantar izpostavil potrebo po sistemski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji: »V Sloveniji se je v teh tednu zaključila javna razprava o predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki sistemsko ureja področje dolgotrajne oskrbe (ZDO). V predlogu zakona postavljamo nov socialni steber, v ospredje smo postavili uporabnika za katerega smo oblikovali možnost izbire, tudi za oskrbo v svojem domačem okolju.«

V nadaljevanju je s predstavitvijo stanja na področju dolgotrajne oskrbe v Sloveniji predstavila mag. Klavdija Kobal Straus, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za dolgotrajno oskrbo. Posebej je izpostavila nov steber socialne varnosti, ki je vključen v predlog ZDO in odgovarja na demografsko strukturo danes in napovedi za prihodnje; izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe v okviru institucij ter potrebe po kadrih v institucijah in na domu. Posebej so bile predstavljene tudi aktivnosti v času epidemije, imenovanje regijskih timov, pripravo načrtov za ravnanje v času epidemije, sodelovanje na terenu in druge aktivnosti, tako za zaščito uporabnikov kot zaposlenih v institucijah.

Primere dobrih praks so predstavili strokovnjaki z Združenega kraljestva Velike Britanije, Nemčije in Nizozemske.

Na mednarodnem strokovnem posvetu so sodelovali ključni partnerji s področja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji.