Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer z dr. Dunlop o uvajanju sistemskih sprememb in sposobnosti za tranzicijo v krožno, brezogljično družbo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes preko avdio-video konference pogovarjal z dr. Kirsten Dunlop, izvršno direktorico Skupnosti znanja in inovacij za podnebne spremembe Evropske komisije (EIT KIC Climate).
med avdio-video konferenco

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Tema pogovora je bilo sodelovanje pri izvedbi projekta, ki ga je Slovenija leta 2018 v sodelovanju z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo (EIT KIC Climate in EIT KIC Raw materials) in Skupnim raziskovalnim središčem (JRC) Evropske komisije pričela pripravljati kot skupen celovit pristop k uvajanju sistemskih sprememb in krepitev znanja in sposobnosti za tranzicijo v krožno, brezogljično družbo, tako imenovani Celoviti strateški projekt razogljičenja Slovenije preko prehoda v krožno gospodarstvo (»A Deep Demonstration of a Circular, Regenerative and Low-Carbon Economy«).

Dr. Dunlop je izpostavila izjemno učinkovito sodelovanje osmih resorjev pri pripravi tega strateškega projekta, za kar v evropskem prostoru ni primere, in kar lahko služi za zgled ostalim članicam in državam v soseščini. Državni sekretar Kajzer je poudaril zavezanost Slovenije prehodu v krožno gospodarstvo in njegovo umeščenost v ključne strateške dokumente, kot tudi v načrt okrevanja po pandemiji covida-19.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o konkretnih možnih projektih nadaljnjega sodelovanja, s poudarkom na promociji prehoda v krožno gospodarstvo v državah Zahodnega Balkana. Slednje bo ena od prioritet Slovenije v času predsedovanja Svetu EU, regija pa je v ospredju pozornosti tudi pri Climate KIC. Državni sekretar Kajzer je pri tem še dodal, da si Slovenija prizadeva postati stičišče za krožno gospodarstvo za Zahodni Balkan.