Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. oktobra 2020.

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 12.03 je zaradi vetra in povišanega plimovanja morje prestopilo obalno črto in zalilo Prešernovo nabrežje v Piranu. Okoli 12.30 se je gladina morja znižala.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 9.20 gasilci PGD Zgornja Kungota posredovali v naselju Svečina, občina Kungota, kjer je plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Prekopali so jarek za meteorno vodo. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.43 se je v bližini vasi Potok, občina Nova Gorica, v bližnjem vinogradu sprožil zemeljski plaz velikosti okoli 10 x 13 metrov. Gasilca JZ GRD GE sta si plaz ogledala in posredovala informacijo pristojnim službam.

Ob 10.23 je v Lokavcu, občina Ajdovščina, zemeljski plaz ogrožal nekaj hiš. Gasilci PGD Ajdovščina so postavili vreče z peskom, da so preusmerili tok vode, ki ne teče več po brežini.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 18.10 se je pri nabiranju kostanja, na območju Črnivca, občina Radovljica, izgubila starejša oseba. Gorski reševalci GRS Radovljica in policisti PU Kranj so izgubljeno osebo našli, ji oskrbeli poškodovano nogo in prepeljali do parkirišča, kjer so jo predali svojcem. Prepeljali so jo v NMP Radovljica na zdravniški pregled.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.01 je v podjetju v Kosovi ulici v Celju prišlo do delovne nesreče. Delavec je dobil opekline po telesu. Reševalci NMP Celje so poškodovanega oskrbeli in odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.03 se je pri izvajanju krovskih del na Cesti 24 Junija v Ljubljani delavec porezal po roki. Reševalci NMP RP Ljubljana so ga oskrbeli ter prepeljali v bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.00 je na območju Lubnika, občina Škofja Loka, oseba padla v anafilaktičen šok. Reševalci NMP Škofja Loka so ji na kraju nudili prvo pomoč in ob pomoči gorskih reševalcev GRS Škofja Loka prenesli do reševalnega vozila ter prepeljali na zdravljenje v Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.44 je v naselju Dvor, občina Šmarje pri Jelšah, vozilo zapeljalo iz cestišča. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cesto.      

Izpostava Ljubljana

Ob 12.41 se je na avtocesti Vrhnika–Ljubljana pred izvozom Brezovica zgodila prometna nesreča, v kateri je voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča, vozilo pa se prevrnil na streho. Ena oseba je ostala ukleščena v vozilu. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj nesreče, ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulator na vozilu cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in počistili. Dve poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.14 se je na severni ljubljanski obvoznici od Novih Jarš proti Domžalam v razcepu Zadobrova osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, vozilo postavili na kolesa ter oprali zemljo z cestišča. Reševalci NMP RP Ljubljana so eno lažje poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.59 je prišlo do prometne nesreče na cesti Lendava–Lendavske Gorice v občini Lendava, v kateri je osebno vozilo pristalo na strehi. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci IGE Nafta Lendava, vozilo postavili na kolesa posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom ter nudili pomoč reševalcem, policiji in vlečni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 je na regionalni cesti Ajdovščina-Nova Gorica pri kraju Cesta v občini Ajdovščina osebno vozilo zaneslo s ceste in zapeljalo v potok. V nesreči ni bilo poškodovanih. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Vozilo so na cesto izvleki delavci avtovleke.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.01 je na avtocesti pri priključku Trebnje zahod, smer Novo mesto, občina Trebnje, vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek, se prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri reševanju voznice iz vozila in odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči NMP ZD Trebnje so poškodovano oskrbeli na kraju in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.09 je v Potoški vasi v občini Zagorje ob Savi prišlo zdrsnilo osebno vozilo s cestišča. V nesreči je bila udeležena in poškodovana ena oseba. Gasilci PGD Zagorje mesto in PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator in pomagali ekipi NMP Zagorje pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 4.35 je na cesti Franceta Prešerna na Jesenicah zagorelo v zapuščenem industrijskem objektu. Posredovali so poklicni gasilci GARS Jesenice in PGD Jesenice, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 so zaznali vonj po zažganem v prostorih VDC na Poti na Košace na Vrhniki. Gasilci PGD Vrhnika in Verd so pregledali objekt s termovizijsko kamero in ugotovili, da je prišlo do pregrevanja svetilke. Pristojna služba bo okvaro odpravila.

Ob 14.39 so se vnele saja v dimniku večstanovanjski hiše na Trgu zbora odposlancev v Kočevju. Gasilci PGD Kočevje so varovali objekt, dokler saje niso zgorele ter ga preventivno pregledali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.54 je v Borecih, občina Križevci zagorelo v transformatorski postaji. Požar so pogasili gasilci PGD Boreci, PGD Ključarovci, PGD Križevci pri Ljutomeru. O požaru je bila obveščena pristojna služba Elektro Maribor.

Ob 20.06 je na Janževem vrhu, občina Radenci, prišlo do požara sušilnega stroja v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Požar, ki se je razširil še na zamrzovalno skrinjo so pogasili gasilci PGD Janžev vrh in Radenci - Boračeva.      

Izpostava Postojna

Ob 20.32 je v naselju Drskovče, občina Pivka, zagorelo v gospodarskem poslopju. Začetni požar, ki je zajel tudi leseni podporni steber pa so lastniki objekta pogasili pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Pivka in Zagorje so kraj dogodka zavarovali, s termovizijsko kamero pregledali objekt, ohladili steno kjer je gorelo, ter zaradi poškodovane elektro napeljave prepovedali vklop le-te. Nastala je manjša materialna škoda. 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.22 sta ob Ljubljanici v Parku Špica v Ljubljani gorela manjši kup odpadkov in lesen ležalnik. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 5.40 je na cesti Črmošnjice–Črnomelj pri naselju Brezovica pri Črmošnjicah, občina Semič, prišlo do razlitja olja po cestišču. Delavci cestnega podjetja Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, gasilci PGD Črnomelj pa so razmastili in oprali cestišče v dolžini okoli treh kilometrov. Vzrok razlitja bodo raziskali policisti PU Novo mesto.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.49 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala v Renškem Podkraju, občina Renče-Vogrsko, kjer sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg. Nevarno najdbo italijanske izdelave iz I. svetovne vojne, sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Ob 12.15 so na gradbišču na Gradiški cesti v Vipavi našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila vadbeno protipehotno mino mase 1,7 kg, jugoslovanske izdelave in jo odpeljala v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.44 je zaradi obilnega deževja odneslo večjo količino zemlje iz njive do gospodarskega poslopja v naselje Bezina v občini Slovenske Konjice. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, ki so ob pomoči zaposlenih očistili in oprali zemljo in mulj iz poslopja in cestišča.

Ob 16.36 je na Liscah v občini Celje osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj in vozilo s tehničnim posegom izvlekli s pobočja na cesto.

Ob 16.45 so gasilci PGE Celje nudili tehnično pomoč pri prenosu občana iz večstanovanjskega objekta na Nušičevi ulici v Celju, do reševalnega vozila NMP.

Izpostava Koper

Ob 17.21 je bil na Cesti v Jagodje v Izoli v kurilnici stanovanjskega objekta opazili dim. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da se je v prostoru, zaradi puščanja vode na ekspanzijski posodi, ustvarila sopara. Zaprli so ventil vode in preprečili nadaljnjo škodo.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je v Svetem Duhu, občina Škofja Loka voznik tovornega vozila nasedel ob vozišču. Gasilci PGD Virmaše-Sveti Duh so s tehnično pomočjo pomagali in premaknili tovorno vozilo nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 je na Bakovniški ulici v Kamniku vozilo zapeljalo na železni ograjni stebriček. Na pomoč so prišli gasilci PGD Kamnik, ki so vozilo dvignili in izvlekli z železne cevi.

Ob 18.01 je v stanovanju v Ulici Simona Jenka v Domžalah iztekala voda iz radiatorja. Intervenirali so gasilci CZR Domžale in zaprli ventil. Škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 7.03 so gasilci PGD Šentilj odstranili vejo, ki je visela preko električnih vodnikov na Thalerjevi ulici v Šentilju v Slovenskih Goricah v občini Šentilj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.20 so gasilci PGD Murska Sobota na ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti prečrpali okoli kubični meter vode iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 je v Lokavcu, občina Ajdovščina, ob močnejšem nalivu meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina, ki so namestili protipoplavne vreče in s tem preusmerili tok meteorne vode.

Ob 11.27 so gasilci iz PGD Idrija posredovali v Ulici Otona Zupančiča v Idriji, kjer so z lestvijo vstopili v stanovanje in omogočili delavcem CSD in reševalcem vstop v stanovanje.

Ob 11.48 so gasilci PGD Podnanos posredovali v Lozicah, občina Vipava, kjer so prečrpali vodo iz kletnih prostorov in garaže.

Ob 13.15 so gasilci PGD Podnanos posredovali na cesti Lozice–Otošce v občini Vipava, kjer so odstranili podrto drevo s ceste.

Izpostava Postojna

Ob 10.04 je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše v Svetem pri Komnu v občini Komen. Posredovali so gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana, ki so izčrpali okoli tri kubične metre vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.38 je na Cesti zmage, občina Zagorje ob Savi, v kletne prostore srednje šole pritekla podtalnica. Gasilci PGD Zagorje ob Savi so iz kletnih prostorov izčrpali približno tri kubične metre vode in prostore očistili.

Ob 13.30 sta se na cesti v Čolniščah, občina Zagorje, podrli dve drevesi. Gasilci PGD Čolnišče so drevesi podrli, razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

V torek bo deloma jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Bolj oblačno bo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno lahko rahlo deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 21 °C.  Ponoči se bo pooblačilo. Do jutra bo dež zajel vso Slovenijo, na jugu bodo tudi posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 7 do 13, ob morju okoli 16 °C.

V sredo zjutraj in dopoldne bo oblačno in deževno. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldne bodo padavine od zahoda oslabele in ponehale, postopno se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 19 °C.

V četrtek in petek bo povečini sončno. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla.