Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s člani Ekonomsko-socialnega sveta o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu

Predsednik vlade Janez Janša je danes v Ljubljani članom Ekonomsko-socialnega sveta predstavil predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu.

Kot je predsednik vlade poudaril na srečanju, je koaliciji, ki jo vodi, uspelo po 15 letih pogovorov pripraviti predlog zakona o demografskem skladu, v katerega bo vključeno vse državno premoženje razen tistega, ki je vezano na različne okvire v zvezi z evropskimi omejitvami in nekaterimi praktičnimi težavami.

Po besedah predsednika vlade bi bilo tudi prav, da upokojenska generacija, ki je državno premoženje ustvarjala, od tega potem tudi nekaj ima v upokojenski dobi. Kot je pojasnil, se bo del tega, kar se bo v skladu nabralo, namenil za napolnitev pokojninske blagajne, reševanje dolgotrajne oskrbe, gradnjo domov za ostarele, pa tudi za ukrepe družinske politike, ki so ključni za dolgoročno delovanje pokojninskega sistema. Po njegovih besedah se pri upravljanju premoženja v nacionalnem skladu predvidevajo tudi donosi sklada, tako da bi premoženje dolgoročno rastlo.

Premier Janez Janša je poudaril še, da zakon o demografskem skladu sledi socialni pravičnosti, in tudi, da bo obravnava zakona na Ekonomsko-socialnem svetu potekala hkrati z obravnavo zakona po rednem postopku v Državnem zboru, pri čemer pa se bo sledilo predvsem učinkovitosti razprav in obravnave, brez zavlačevanja.

Ekonomsko-socialni partnerji so poudarili, da je bilo na področju demografije že dovolj mirovanja, in pozdravili dialog, ki ga je premier Janez Janša z današnjim srečanjem vzpostavil z njimi v zvezi s tem.