Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. oktobra 2020

Neurje

 Tudi preko včerajšnjega dne so predvsem v vzhodnem delu države meteorne vode zalile nekaj objektov in cestišč, zaradi vetra se je podrlo nekaj dreves, odkritih je bilo tudi nekaj streh. Ponekod je bila motena oskrba z električno energijo. Na terenu je bilo 19 gasilskih enot, od tega dve poklicni in 17 prostovoljnih. Gasilci so imeli največ dela z črpanje meteornih voda in prekrivanja streh na območju občin Celje, Črna na Koroškem, Destrnik, Gornja Radgona, Hoče-Slivnica, Laško, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Maribor, Murska Sobota, Oplotnica, Radenci, Radovljica, Rogaševci, Ruše, Šentilj, Trbovlje, Velike Lašče in Veržej. Zabeleženih je bilo 25 dogodkov.

Delovne in rudniške nesreče

 Izpostava Postojna

 Ob 10.12 si je v naselju Zavrh, občina Bloke, moški pri delu z vitlom huje poškodoval roko. Posredovali so reševalci NMP Cerknica, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli ter prepeljali na nadaljnje zdravljene v bolnišnico.

 

Reševanja obolelih oseb

 Izpostava Murska Sobota

 Ob 14.19 je v naselju Šalinci, občina Ljutomer, poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor. V UKC Maribor je prepeljal poškodovano osebo. Pristanek helikopterja so zavarovali gasilci PGD Ljutomer, ki so tudi pomagali reševalcem ZD Ljutomer pri prenosu poškodovanca do helikopterja.

 

Izpostava Postojna

Ob 16.32 je v naselju Podstenje, občina Ilirska Bistrica, na težko dostopnem terenu za hišo oseba padla in se poškodovala. Posredovali so reševalci NMP Ilirska Bistrica, kateri so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

 Izpostava Nova Gorica

 Ob 7.50 se je na cesti Nova Gorica–Tolmin v bližini Doblarja, občina Kanal ob Soči, osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi na cestišču. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Ob 11.28 se je na hitri cesti H4 Razdrto–Nova Gorica, v bližini prehoda Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, osebno vozilo zaletelo v obcestno ograjo. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so usmerjali promet, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 Izpostava Postojna

 Ob 12.09 je na cesti med Planino in Postojno v občini Postojna, padel motorist in se pri tem poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so kraj dogodka zavarovali ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

 Ob 14.18 je v naselju Rotman, občina Juršinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so poškodovano osebo prepeljali v SB Jočeta Potrča Ptuj.

 

Požari v objektih

 Izpostava Celje

 Ob 15.32 je v Mariji Reki v občini Prebold prišlo do požara v delavnici. Do prihoda gasilcev PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka je lastniku uspelo omejiti požar. Gasilci so dokončno pogasili tleče predmete in prezračili prostor.

 Izpostava Kranj

 Ob 4.23 je na Ljubljanski cesti na Bledu zagorelo v gostinskem lokalu v športnem objektu. Gasilci PGD Bled, Ribno in Rečica-Bled so požar pogasili ter nato prezračili vse prostore in jih preventivo pregledali.

 Izpostava Ljubljana

 Ob 22.42 je ob Litostrojski ulici v Ljubljani gorela vrtna Lopa velikosti 3 x 3 metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 Izpostava Maribor

 Ob 13.42 je v Petrovičevi ulici v Mariboru, zagorelo v prizidku stanovanjske hiše, kjer je priročno skladišče ročnega in raznega materiala površine 8 kvadratnih metrov. Ogenj je prizidek uničil, prav tako pa tudi del ostrešja stanovanjske stavbe. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.15 je v Ivanovcih, občina Moravske Toplice, v hladilnici zagorela električna napeljava hladilne naprave. Začetni požar so pogasili gasilci PGD Ivanovci.

Ob 20.12 je v naselju Polana, občina Murska Sobota, zagorelo v kletnih prostorih zapuščene stanovanjske hiše. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Murska Sobota, Polana in Černelavci.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

 Ob 12.01 je na štajerski avtocesti pri izvozu Trojane v smeri proti Ljubljana gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGE Celje, ki so požar na vozilu pogasili.

 Ob 17.35 je na regionalni cesti Škofljica–Kočevje pri naselju Gumnišče, občina Škofljica, zagorelo pod pokrovom motorja osebnega vozila. Požar je pričel gasiti mimo vozeči voznik z ročnim gasilnim aparatom, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Škofljica, ki so tudi zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero, odklopili akumulator in pomagali delavcem avto vleke pri nalaganju vozila.

 Izpostava Novo mesto

Ob 15.26 je v ulici Mestni Log v Metliki na parkirišču gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Metlika so požar pogasili. Vozilo je v celoti uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 je na Dolenjski cesti v Ljubljani, ob železniški progi gorel kup odpadnega zelenega obreza. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Barje, ki so požar pogasili.

Ob 23.19 je na Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani gorel manjši kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.09 je v naselju Srpenica v občini Bovec gorelo drevo na polju. Požar so pogasili gasilci PGD Srpenica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

 Izpostava Celje

Ob 14.29 je na Partizanski cesti v Velenju gorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Pesje so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreč zabojnik.

 

Tehnična in druga pomoč

 Izpostava Celje

Ob 19.29 so v Adamičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

 Izpostava Koper

Ob 18.20 so v naselju Prisoje, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in iz njega rešili dve osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 so na Cesti v Lipovce, občina Log-Dragomer, gasilci PGD Log pri Brezovici nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Stara Vrhnika, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 17.13 so bile v večstanovanjskem objektu Ob Žici v Ljubljani v okvarjenem dvigalu ujete tri osebe. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so jih s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 19.55 so v naselju Pragersko v občini Slovenka Bistrica gasilci PGD Pragersko razžagala in odstranili drevo, ki je padlo na cestišče in oviralo promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.34 so gasilci PGD Bovec v kraju Ravni laz v občini Bovec odstranili z vozišča dve podrti drevesi.

Izpostava Ptuj

Ob 21.02 so v Arbajterjevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom omogočili vstop v stanovanje reševalcem NMP Ptuj do neodzivne osebe.