Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. oktobra 2020

Neurje

Dne 3. 10. je vremenska fronta z močnim vetrom in obilnim deževjem v popoldanskih in večernih urah prizadela območja občin Benedikt, Bloke, Bohinj, Bovec, Celje, Dobrepolje, Dravograd, Gornja Radgona, Hoče-Slivnica, Idrija, Ig, Ilirska Bistrica, Ivančna Gorica, Kobarid, Kočevje, Krško, Kungota, Laško, Lenart, Lendava, Ljubljana, Loška Dolina, Makole, Maribor, Miklavž Na Dravskem Polju, Mislinja, Moravče, Murska Sobota, Oplotnica, Poljčane, Puconci, Rače-Fram, Radenci, Ravne na Koroškem, Rogaška Slatina, Ruše, Sevnica, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Sodražica, Starše, Sv. Trojica v Slov. Goricah, Šalovci, Šentilj, Šentjur, Štore, Tržič, Velike Lašče, Vojnik, Zreče in Žužemberk. Zabeleženo je bilo 108 dogodkov. Tako je močan veter poškodoval nekaj ostrešij objektov in podiral drevesa. Meteorna voda pa je zalila in ogrožala več objektov ter zalila del vozišč. Tako je na Blanci, občina Sevnica, zaradi naliva meteorne vode v železniškem podvozu v vodi obstalo osebno vozilo. Zaradi udara strele v stanovanjsko hišo je prišlo do manjšega požara, ki ga je pred prihodom gasilcev pogasil stanovalec. Na terenu je posredovalo 75 gasilskih enot, od tega šest poklicnih enot in 69 prostovoljnih.

Visoko plimovanje morja

Včeraj 3.10. je zaradi plimovanja morja voda prestopila nizko ležeče predele obale v Piranu. Gasilci so spremljali stanje, vendar posredovanja niso bila potrebna. Ob 21.59 pa je bilo v Piranu zaradi visokega plimovanja prožena sirena javnega alarmiranja z znakom - opozorilo na nevarnost.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.34 si je pri vračanju s koče pod Storžičem mlajši planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so ga na kraju oskrbeli in imobilizirali ter predali NMP Tržič. Ti so ga odpeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.11 je v Soteski, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na boku zagozdeno med drevjem. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili nazaj na cesto, odklopili akumulator ter nudili asistenco avtovleki. Poškodovanih ni bilo.

zpostava Ljubljana

Ob 11.32 se je v Gorjuši, občina Domžale, poškodoval kolesar. Posredovali so gasilci PGE Domžale. Zavarovali so kraj nesreče ter do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovanca.

Ob 20.55 je na Dolenjski cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, osebno vozilo trčilo v semafor. Gasilci PGD Lavrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.14 sta v bližini vodarne Mrzlek med krajema Solkan in Plave, občina Kanal trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci iz JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica ter opravili nevtralizacijo izteklih motornih tekočin.

Ob 18.30 sta v bližini naselja Plave v občini Kanal ob Soči trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč policiji pri urejanju prometa.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.51 sta v naselju Zameško, občina Šentjernej, trčila osebno in tovorno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali ponesrečenki do prihoda reševalcev in pri prenosu do reševalnega vozila ter očistili cestišče razlitih motornih tekočin. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so osebo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.36 je v naselju Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, trčilo več vozil. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, razsvetljevali kraj, z absorbentom očistili po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policistom in reševalcem NMP ZRCK, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Vozišče so očistili delavci cestnega podjetja VOC Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.42 je na Šmartinski cesti, občina Ljubljana, v kleti garažne hiše gorela elektro omarica. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni Elektra.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.07 so v kraju Pečine, občina Tolmin, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Planota so pogasili dimniški požar ter opravili čiščenje in pregled.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.48 se je na izvozu ljubljanske obvoznice za Brdo, občina Ljubljana, osebno vozilo prevrnilo na streho. Tri osebe so se poškodovale. Do prihoda reševalcev NMP so jih oskrbeli gasilci iz GB Ljubljana. Reševalci so jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo. Gasilci so odklopili akumulator, pomagali delavcu vlečne službe pri postavitvi vozila na kolesa, zatesnili rezervoar za gorivo ter prečrpali okoli 50 litrov goriva. Z absorbentom so posuli po izteklih motornih tekočinah.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 15.51 je v kraju Velika Loka, občina Trebnje, gorel kup lesenega odpadnega materiala brez nadzora. Gasilci PGD Velika Loka so pogasili požar in prekopali požarišče.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.37 je na Šmarski cesti v Škofljici v stanovanju iz kaminske peči uhajal ogljikov monoksid. Ob prihodu gasilcev iz GB Ljubljana in PGD Škofljica so bile štiri osebe že izven stanovanja, ena od teh, nosečnica je bila imela glavobol in povečan srčni pulz. Gasilci so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, pogasili ogenj v kaminu in prezračili stanovanje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 17.45 je na cesto na Glavnem trgu v Sevnici iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Posredovali so gasilci PGD Sevnica. Kraj dogodka so zavarovali, preprečili nadaljnje iztekanje, iztekle tekočine posuli z vpojnim sredstvom in očistili vozišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 8.59 je ob reki Hudinji na Kovaški cesti v Vitanju pri izkopu temelja gradbeno jamo zalila talnica pomešana z oljem. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj, opravili ogled, preprečili iztekanje olja v reko, posesali so oljne madeže na gladini, namestili pivnike in nevtralizirali ostanke olja v vodi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.03 je v naselju Zagrad, občina Prevalje, prišlo do onesnaženja potoka z gnojevko. Gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta na kraju ugotovila, da je zaradi dežja prišlo do izpiranja gnojevke z njive v bližnji potok. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.41 je prišlo do izpada električne energije na RTP Radenci VOD Radenci prizadetih je skupaj 668 odjemalcev.

Ob 19.38 je prišlo do izpada električne energije na RTP Radenci VOD Ljutomer prizadetih je skupaj 1372 odjemalcev.

Ob 19.41 je prišlo do izpada električne energije na RTP MAČKOVCI VOD HODOŠ prizadetih je skupaj 1273 odjemalcev.

Ob 19.41 je prišlo do izpada električne energije na RTP MAČKOVCI VOD GRAD prizadetih je skupaj 3005 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.22 so na Vojkovi cesti v Velenju gasilci iz PGD Velenje pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 4. nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 22.03 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 4. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 11.05 je na Planini v Kranju v kabini okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.54 so nad vasjo Drežniške Ravne, občina Kobarid, gasilci iz PGD Drežnica pomagali reševalcem NMP pri oživljanju osebe sodelujoče na kolesarski prireditvi.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.03 so na Črnomaljski cesti v Metliki gasilci PGD Metlika skupaj s policisti in osebjem DSO Metlika rešili starejšega oskrbovanca, ki je splezal na višjo škarpo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.43 se je na relaciji Maribor - Radlje ob Dravi v naselju Brezno, Občina Podvelka, podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Brezno Podvelka so drevo razžagali in očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja, kakšna ploha pa bo možna tudi v osrednji in južni Sloveniji. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 °C.

V ponedeljek zjutraj se bodo padavine na zahodu okrepile in zajele tudi osrednjo in južno Slovenijo. Popoldne se bo delno zjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 16 do 21 °C, hladneje bo na severozahodu.

V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna ploha. Še bo pihal jugozahodni veter. V sredo bo deževno, dež bo proti večeru povsod ponehal.