Skoči do osrednje vsebine

Na Jesenicah odprli tretji gasilski poligon v državi

Gasilska zveza Jesenice in Občina Jesenice sta danes na Spodnjem Plavžu na Jesenicah odprla poligon za usposabljanje gasilcev gorenjske regije. Slovesnosti sta se udeležila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin in namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje mag. Stanislav Lotrič. Gre za prvi tovrsten poligon na Gorenjskem in tretji v državi.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin je v nagovoru ob odprtju poligona dejal, da je uspešnost odziva ob nesrečah pogojena s tehničnimi sredstvi in opremo, predvsem pa z ustrezno usposobljenostjo ter znanjem gasilcev. »Na Ministrstvu za obrambo se zavedamo pomena slovenskega gasilstva, zato je njegov nadaljnji razvoj ena izmed naših prioritet. V zelo kratkem času smo naredili velik premik na področju urejanja gasilskih zavarovanj, zagotavljanja sredstev za gasilsko delovanje ter pridobivanja evropskih sredstev za nadaljnje opremljanje gasilskih enot,« je poudaril državni sekretar mag. Jaklin.

Mag. Jaklin je pojasnil, da je vrednost projekta izgradnje jeseniškega poligona približno 800.000 evrov, pri čemer so polovico vrednosti projekta sofinancirali iz sredstev požarnega sklada in sredstev doplačilne znamke. »Na Ministrstvu za obrambo ocenjujemo, da so sredstva porabljena za zelo dober namen in racionalno. Pri gradnji so bile upoštevale izkušnje, pridobljene ob gradnji in uporabi obstoječih poligonov,« je povedal državni sekretar. Opozoril je, da od projekta, ki smo ga skupaj zasnovali z Gasilsko zvezo Slovenije, občinami in drugimi organizacijami v povezavi z Uvrščanjem vsebin in pridobivanjem sredstev za področje zaščite, reševanja in pomoči v dokumentih Evropske kohezijske politike 2014 – 2020, programskih dokumentih večletnega finančnega okvira 2021 – 2027 in programih instrumenta za okrevanje NextGeneration EU, pričakujemo zelo veliko.

Poligon, ki so ga sofinancirali Gasilska zveza Jesenice, Občina Jesenice in Uprava za zaščito in reševanje, so uredili tako, da je primeren za različne vaje, ima bazen za vodo, štirinadstropni stolp in plato za tehnično reševanje. Na poligonu bodo operativni gasilci do ravni gasilskih zvez vadili reševanje z višin, iz vode in iz globin ter reševanje v primeru prometnih nesreč. Na njem pa bodo potekala tudi tekmovanja.

Za usposabljanje več kot 20 tisoč članov prostovoljnih gorenjskih gasilskih društev, od tega štiri tisoč operativnih gasilcev, je poligon izjemnega pomena, saj sta območju Gasilske zveze Jesenice najdaljši cestni in železniški predor v Sloveniji ter največja aktivna zemeljska plazova v tem delu Europe – Čikla in Urbas.