Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike SlovenijeNov Novica

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. oktobra 2020

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 10.24 je ob visokem plimovanju morje prestopilo nižje dele obale na delu Prešernovega nabrežja v Piranu.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 9.55 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Črnomlja v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 16.18 je bila na območju Vinjol v občini Piran na prošnjo policije sprožena iskalna akcija pogrešane osebe. Aktivirani so bili vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Obalne, Severnoprimorske in Notranjske regije ter člani Kinološke zveze Slovenije. Iskalna akcija je bila preklicana, ker je bila pogrešana oseba najdena mrtva v vodnjaku. Iz vodnjaka so truplo s tehničnim posegom povlekli gasilci JZ GB Koper.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.27 sta v Gornjem Lenartu, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, dvignili vozilo iz obcestnega jarka in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Brežice pa so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UC Brežice. Vozišče so očistili dežurni delavci cestnega podjetja.

Izpostava Celje

Ob 7.53 sta v naselju Leskovec, občina Celje, trčili vozili, in sicer osebno in tovorno. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine po vozišču. Reševalci NMP Celje so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 8.11 je v Šenčurju osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator ter vozišče očistili razlitih motornih tekočin.

Ob 8.30 je v Soteski, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Škofja Loka so odklopili akumulator ter nudili pomoč delavcem avtovleke pri odvozu vozila.

Ob 14.22 je v Šenčurju kombinirano vozilo zletelo z avtoceste na lokalno cesto Voklo – Šenčur. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator, očistili vozišče in vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovanima osebama reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 se je na cesti Litija – Zagorje, občina Litija, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, usmerjali promet ter vozilo povlekli nazaj na vozišče. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Litija in ju nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.05 je med naseljema Dokležovje in Ižakovci v občini Beltinci voznik osebnega vozila zdrsnil s cestišča in se prevrnil na streho. Poškodovale so se tri osebe, ki so jih reševalci PHE Murska Sobota prepeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so na kraju dogodka nudili razsvetljavo ter pomagali reševalcem, policiji in vlečni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.16 je v bližini Volčje Drage, občina Renče–Vogrsko, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in očistili vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.15 je v Žerjavu, občina Črna na Koroškem prišlo do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so pogasili in očistili dimnik, prostore prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 16.02 je v naselju Pragersko, občina Slovenska Bistrica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Pragersko.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 9.22 je v bližini naselja Dobeno, občina Brežice, gorelo v gozdu. Požar na približno deset kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Cerina in Krška vas.

Izpostava Ptuj

Ob 22.13 so ob Dornavski cesti na Ptuju, v Zbirnem centru CERO Gajke, zagoreli skladiščeni balirani odpadki. Gasilci PGD Spuhlja in Ptuj so ogenj na površini okoli 30 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.58 je v Černetovi ulici, občina Ljubljana, gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zabojnik je bil v požaru uničen.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.59 je v Kromberku v občini Nova Gorica zagorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 11.00 je na Cesti 19. oktobra v Ložu, občina Loška Dolina, v skladišču iz tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PIGD Kovinoplastika Lož so zavarovali kra, preprečili nadaljnje iztekanje goriva ter z vpojnim sredstvom posuli in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.27 so na Mirnopeški cesti v Novem mestu pri gradbenih delih našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili kumulativno mino za ročni raketomet M57. Najdbo so ustrezno zavarovali in nato uničili na kraju. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 14.10 sta v gozdu Ostri vrh pri naselju Gorenji Globodol, občina Mirna Peč, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in nato uničila na varnem kraju najdeno minometno mino kalibra 81 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.07 je v naselju Bistra, v občini Črna na Koroškem, prišlo do izpada električne energije. Brez električne energije je ostalo približno 300 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.51 so na Kettejevi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop reševalcem NMP Brežice do obolele osebe. Reševalci so osebo nato oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Koper

Ob 18.03 so v Luciji v občini Piran gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili sedem ujetih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 00.14 je v dvigalu stanovanjskega bloka na Cesti Maršala Tita, občina Jesenice ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom osebo rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili servisno službo.

Izpostava Maribor

Ob 16.54 so v Kettejevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata in tako omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 se je v ulici Na Pristavi v naselju Šempeter pri Gorici, občina Nova Gorica, porušil na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Šempeter so odstranili dele porušenega dimnika z ostrešja ter zaščitili s ponjavo poškodovan dimnik in del ostrešja.

Ob 19.04 je na Vojkovi cesti v Idriji pred eno od trgovin počila vodovodna cev. Posredovali so gasilci iz PGD Idrija. Iz skladišča so prečrpali cca 20 kubičnih metrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.49 so v naselju Trg, občina Prevalje, posredovali gasilci KGZ Ravne na Koroškem, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala obolela oseba. Ekipa ZRC Koroške-enota NMP Ravne na Koroškem je obolelo osebo oskrbela na kraju dogodka. O tem so bile obveščene pristojne službe.

Napoved a naslednje dni

V soboto bo sprva delno jasno, le zahodnih krajih bo občasno deževalo. Popoldne se bodo padavine na zahodu okrepile in do večera zajele vso Slovenijo. Vmes bodo lahko tudi nevihte z močnimi nalivi. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na vzhodu do 26 °C. Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 6 do 13, ob morju okoli 15 °C.

V nedeljo bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21, le na severozahodu bo nekoliko hladneje.

V ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in občasno segle tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna ploha. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter.

Več na: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, Agencije RS za okolje, so ob prehodu hladne fronte v soboto popoldne in zvečer možni močni krajevni nalivi.

V soboto dopoldne bo morje poplavilo nižje ležeče dele obale.

Več na: http://www.arso.gov.si/vode/opozorila/

Več na: http://www.arso.gov.si/vreme/opozorila/