Skoči do osrednje vsebine

V Parku vojaške zgodovine Pivka bo v prihodnje predstavljena tudi vloga policije v osamosvojitveni vojni

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič sta danes podpisala pogodbo o sofinanciranju parka. Ministrstvo bo letos in naslednje leto prispevalo po 20.000 evrov.

Minister Hojs je pohvalil odlično delo muzeja Parka vojaške zgodovine Pivka, ki je eden najbolj obiskanih pri nas, in prizadevanja njegovega direktorja Boštjančiča. Kot je dejal v izjavi za javnost, nedvomno drži stari izrek: »Nič se ne zgodi brez ljudi in nič ne traja brez inštitucij. Brez njega kot direktorja ne bi bilo tako, kot je. Njegova strokovnost, entuziazem in pripadnost se kažejo v objektih, ki jih letno obišče največje število obiskovalcev slovenskih muzejev

Pri tem je minister poudaril pomembno vlogo slovenske policije pri osamosvojitvi: »V tem muzeju je bila policija malce zanemarjena. Verjamem, da bomo v tem letu, ko bomo praznovali 30-letnico, ta manko popravili – ministrstvo s simboličnim prispevkom, za katerega upam, da se bo razvil v trajno financiranje, direktor, njegovi sodelavci, občina in seveda policijski muzej, ki je danes tukaj prisoten, s pripravo vseh potrebnih razstavnih eksponatov, ki bodo bolje ponazarjali vlogo slovenske policije v dneh pred osamosvojitvijo in pred tem.« Vloga vojske in policije je bila vedno, ne v osamosvojitveni vojni, tudi zavarovanje narodovega izročila, saj je kultura eden bistvenih elementov: »Z bojem proti agresorju smo zavarovali tudi slovenski jezik, kulturo, izročilo in zgodovino.« Minister je povedal tudi, da v naslednjih letih načrtujemo predstavitev dejavnosti policijskega muzeja, ki zdaj deluje v Tacnu, tudi v središču Ljubljane.

Ob obisku je direktorju izročil inštrument policijskega orkestra – tubo, ki je zaigrala na odločilni večer junija 1991, in izrazil pričakovanje, da bodo svoj prostor v muzeju v kratkem našli tudi številni policijski eksponati.

Stojijo vodja policijskega muzeja Darinka Kolar Osvald, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič. Boštjančič v rokah drži tubo.

Minister Hojs je direktorju Boštjančiču izročil tubo policijskega orkestra. Poleg sta še vodja policijskega muzeja Darinka Kolar Osvald in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič. | Avtor: MNZ

1 / 3

Ozadje

Vlada je julija letos odločila, da bo Park vojaške zgodovine Pivka sofinanciralo šest ministrstev, med drugim bo sredstva za njegovo delovanje prispevalo tudi Ministrstvo za notranje zadeve. Tako smo za letos in naslednje leto namenili po 20.000 evrov.

Park vojaške zgodovine Pivka je največji muzejski kompleks v Sloveniji in je hkrati tudi eden najbolj obiskanih muzejev pri nas. Upravlja ga Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, vendar je presegel lokalni pomen. Vpisan je v razvid muzejev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. Enega izmed objektov kompleksa nekdanje vojašnice v Pivki je v last prevzelo Ministrstvo za kulturo. Prenovilo ga je in s tem zagotovilo ustrezne depojske prostore za hranjenje nacionalno pomembne kulturne dediščine državnih muzejev. Depojske prostore v objektu uporabljata tudi Tehniški muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije.