Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi za zmanjševanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki

Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) je v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki danes pripravila spletno delavnico, na kateri so bili predstavljeni scenariji ukrepov za zmanjševanje poplavne ogroženosti, zasnovani v okviru projekta Danube Floodplain. Gre za projekt, ki se je pričel leta 2018, danes pa se odvija sklepno dejanje, ki prinaša optimistično napoved: »To je eden od projektov, ki se ne bo zaključil z elaboratom. Rešitve, ki jih je projekt prinesel, so pokazale, da lahko ta naš otok v objemu Krke zaščitimo pred visokimi vodami, z deli pa bi lahko po najboljšem scenariju začeli že v prihodnjem letu,« je zadovoljstvo izrazil direktor DRSV Roman Kramer.
posnete s spletnega srečanja iz sejne sobe DRSV

direktor DRSV Roman Kramer | Avtor: Marjan Jarnjak

Temu je pritrdil tudi Kostanjeviški župan Ladko Petretič, ki je po pogovoru s Kramerjem izrazil napoved svetle prihodnosti dolenjskim Benetkam: »Naša občina je majhna in tako tudi njen proračun, zato je tako jasno izražena podpora DRSV ključna in nam vliva upanje. Izbrano rešitev podpiram, z argumenti se strinjam in s tem bom takoj, ko bo to mogoče, seznanil tudi svoje sokrajane.« Župan je ob tem pohvalil DRSV, ki je ves čas poteka projekta, občino, poleg drugih deležnikov tega okolja, seznanjala in vpenjala v pogovore in iskanje rešitev, poleg tega pa se držala tudi predvidene časovnice. »Projekt, ki naj bi sprva samo pokazal možne rešitve, se bo tudi izvedel. To pomeni oživitev naše Kostanjevice na Krki in za to sem Direkciji in njenemu direktorju nadvse hvaležen.«

Na delavnici so bili danes predstavljeni štirje možni scenariji protipoplavne zaščite Kostanjevice na Krki. Predlagana je varianta, ki je bila v procesu usklajevanj z deležniki prepoznana kot najboljša in kot taka predstavlja tako finančno, kot tudi okoljsko optimalno rešitev. Ta varianta, ki je ocenjena na dobrih 5,5 mio € z DDV, predstavlja kombinacijo nasipov, zidov in mobilnih montažnih sten predvsem na območju same Kostanjevice, in z vidika opazovalca ne predstavlja pomembnih sprememb v okolju v času, ko ni poplav. Podobne rešitve v Sloveniji že obstajajo in udeležencem so bili primeri predstavljeni, Kramer pa je župana tudi že povabil na ogled ene od teh.

Razprava, ki je predstavljala že osmi dogodek znotraj projekta Danube Floodplain, je potekala tvorno, na njej pa je sodelovalo prek 30 udeležencev iz 15 institucij.