Skoči do osrednje vsebine

Tankisti znova na vaji Combined Resolve

Med 2. in 29. septembrom se je skupaj 17 pripadnikov tankovskega voda Slovenske vojske (SV) in logistične podpore udeležilo vaje Combined Resolve v Večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (Joint Multinational Readiness Centre – JMRC) v nemškem Hohenfelsu.

Tankisti SV na tej vaji redno sodelujejo od leta 2015. S tovrstnim usposabljanjem SV ohranja nivo usposobljenosti oklepnih enot v vseh vremenskih in terenskih razmerah, zaradi delovanja v mednarodnem okolju pa ohranja primerljivost in delovanje s standardi Nata. Vaje so odličen pokazatelj usposobljenosti in pripravljenosti. Poveljujočim omogočajo izmenjavo izkušenj na vseh ravneh poveljevanja in vodenja, voznikom urjenje obvladovanja tanka na različnih terenskih podlagah, namerilcem pa trening opazovanja, sledenja ter streljanja na stoječe in premikajoče se tarče.

Cilj vaje je razvijanje povezljivosti oklepnih enot in utrjevanje sodelovanja v mednarodnem okolju, sicer pa so udeleženci urili načrtovanje napada, pripravljenost na hitro obrambo, ognjeno podporo, uporabo ognja in zagotavljanje logistične podpore tankovskemu vodu.

Poveljnik 45. centra goseničnih bojnih vozil major Jure Ferbežar udeležbo na tovrstnih usposabljanjih ocenjuje kot neprecenljivo izkušnjo, ki pripadnikom omogoča urjenje v pogojih delovanja, ki so najbližje realni bojni situaciji, saj tako kompleksnega in zahtevnega vadišča v Sloveniji ni.

Na vaji je sodelovalo okrog 3500 pripadnikov vojsk iz osmih zavezniških in partnerskih držav. Udeleženci vaje so spoštovali priporočila za ohranjanje zdravja v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusne bolezni (samoizolacija, testiranje pred in po vaji) .

 

Tanka na poligonu med bojnim urjenjem.

Tanka na poligonu med bojnim urjenjem. | Avtor: 45. CBGV