Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Evropska unija je dokazala, da stoji za svojimi državami članicami

Voditelji članic EU so prvi dan zasedanja v Bruslju dosegli dogovor o opredelitvi odnosov s Turčijo in o sankcijah proti režimu v Belorusiji. Kot je na novinarski konferenci sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, so se voditelji dogovorili o "dvojni strategiji", "dvotirnem pristopu", ki daje priložnost dialogu, obenem pa napoveduje trdnost za zavarovanje evropskih vrednot in solidarnosti.

Ob današnjem prihodu na drugi dan zasedanja Evropskega sveta je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je Evropski svet včeraj sprejel zelo pomembne odločitve glede zaščite evropskih interesov v vzhodnem Sredozemlju in odločno podprl demokratične težnje beloruskega ljudstva v izjemno zapletenih in težkih razmerah.

"Evropska unija je tudi s temi sklepi dokazala, da stoji za svojimi državami članicami, in kar zadeva situacijo v Vzhodnem Sredozemlju, je bila včerajšnja razprava tista najbolj odločilna, na podlagi katere so bili sprejeti dobri zaključki, hkrati pa se tudi za prihodnost ve, kateri koraki bodo narejeni z naše strani v primeru, če določeni pogoji ne bodo izpolnjeni," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Nadaljeval je, da se hkrati tudi ve, "kateri koraki v pozitivno smer, tudi v zvezi s Turčijo, bodo narejeni, če se bodo začela pogajanja, če se bo spoštovalo mednarodno pravo, in če se bomo strinjali v zvezi s tem, da če dogovora ne bo na pogajanjih, potem naj o sporu odloča mednarodno sodišče v Haagu".