Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. oktobra 2020.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 sta na grebenu Streža pod Skuto, na poti med Malimi in Velikimi podi, občina Kamnik, v snegu obtičala dva pohodnika brez zimske opreme. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik, ki so ju oskrbeli in nepoškodovana pospremili v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 11.27 sta se v kraju Ponikve pri Studencu, občina Sevnica, pri opravljanju kmečkih del, občana prevrnila s traktorjem. Domačini so poškodovana prepeljali v ZD Sevnica. Reševalci NMP Sevnica so lažje poškodovana medicinsko oskrbeli.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.22 se je v Rakuševi ulici v Ljubljani v skladišču trgovine poškodoval delavec. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 18.25 je v podjetju Goričane delovni stroj poškodoval roko delavke. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana, ki so poškodovano oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.39 se je v naselju Topla v občini Črna na Koroškem med delovnim procesom z motorno žago poškodoval delavec. Posredovala je ekipa ZRC Koroške- enota NMP Ravne na Koroškem, ki je poškodovanega delavca oskrbela na kraju ter ga z reševalnim vozilom prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.42 je na Muti posredoval helikopter SV z zdravniško ekipo HNMP Maribor in od tam prepeljal obolelo osebo v nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Muta, ki so prav tako nudili pomoč pri prenosu obolele osebe od reševalnega vozila do helikopterja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.30 je v Lembergu, občina Šmarje pri Jelšah, traktor ušel po brežini. Občan je hotel traktor ustaviti, vendar mu je zapeljal čez nogo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah, ki so poškodovanega prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 je Podrečju, občina Domžale, padla kolesarka in se poškodovala. Poleg reševalcev so posredovali tudi gasilci CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.11 je v Nedelici, občina Turnišče, padla kolesarka in se pri tem poškodovala. Zanjo so poskrbeli reševalci ZD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.34 je na cesti Nova Gorica–Tolmin, pri Plavah, občina Kanal ob Soči, tovornjak cisterna zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Iz rezervoarja je iztekalo gorivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, iz rezervoarja prečrpali gorivo, po razlitem hidravličnem olju posipali vpojna sredstva ter nudili pomoč pri dvigovanju in odstranjevanju vozila s cestišča. Reševalci NMP Nova Gorica so na kraju oskrbeli poškodovanega voznika. V času dvigovanja in odstranjevanja tovornega vozila je bila cesta Solkan–Plave zaprta, obvoz je bil čez Goriška Brda.

Ob 17.12 je na cesti Ročinj–Doblar, občina Kanal, prišlo do trka kombiniranega vozila v ograjo. Poškodovana je bila ena oseba, na vozilu je nastala materialna škoda. Na kraju so posredovali poklicni gasilci JZGRD Nova Gorica, reševalci NMP Nova Gorica in policija.

Izpostava Postojna

Ob 19.56 je na Ulici Nikole Tesle v Ilirki Bistrici padel voznik kolesa z motorjem in se poškodoval. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki je poškodovanca oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.14 je v naselju Sele, občina Slovenj Gradec, padel motorist. Posredovala je ekipa ZR Koroške - enota NMP Slovenj Gradec, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbela in pripeljala v SB Slovenj Gradec. Gasilci PGD Slovenj Gradec so kolo z motorjem izvlekli nazaj na cestišče in nevtralizirali motorne tekočine. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.53 so v večstanovanjskem objektu na Celovški cesti v Ljubljani občani zaznali vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so prezračili in pregledali objekt in ugotovili, da se je smodila hrana na štedilniku.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.04 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela stanovanjska baraka v velikosti 6x6 metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar in s termo kamero pregledali objekt.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.34  je prišlo na avtocesti pri izvozu za Dolgo vas, občina Lendava, do manjšega požara na tovornem vozilu, ki ga je pred prihodom gasilcev iz IGE Nafta Lendava in PGD Lendava pogasil voznik. Gasilci IGE Nafta Lendava so tovorno vozilo protipožarno pregledali.

Ob 18.55 je v naselju Ižakovci, občina Beltinci, gorelo osebno vozilo. Goreče vozilo so pogasili gasilci PGD Beltinci in Ižakovci.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 21.08 so v naselju Selo, občina Žirovnica, gasilci GARS Jesenice in delavci cestnega podjetja posuli vpojna sredstva po razlitem olju na cestišču.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.28 je v RTP Murska Sobota na izvodu za Bakovce prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je bilo 1378 odjemalcev. Ob 14.12 so delavci Elaktra Maribor napako odpravili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.15 so na Loški cesti v Žireh gasilci PGD Dobračeva s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in do prihoda reševalcev nudili pomoč oboleli osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 so v Glavarjevi ulici gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja bloka do reševalnega vozila.

Ob 17.09 so v naselju Zaboršt pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, gasilci PGD Dol pri Ljubljani s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila in reševalcem omogočili dostop do onemogle osebe. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 22.03 so v Hranilniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.45 je v stanovanju v Logu v Hrastniku iz pokvarjenega radiatorja iztekala voda. Gasilci so posesali okoli pol kubičnega metra vode.

Napoved za naslednje dni

V petek bo v vzhodnih krajih deloma sončno in povečini suho. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo tudi nekaj dežja. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na vzhodu in ob morju do 23 °C.

V soboto bo sprva deloma jasno, le v hribovitih zahodnih krajih bo občasno deževalo. Popoldne se bodo padavine na zahodu okrepile in do večera zajele vso Slovenijo. Vmes bodo lahko tudi nevihte. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 19 do 24, na vzhodu do 26 °C.

V nedeljo bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja. Še bo pihal jugozahodnik. V ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in občasno segle tudi nad osrednjo in južno Slovenijo.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, so ob prehodu hladne fronte v soboto 3.10. popoldne možni močni krajevni nalivi.

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi pa bo v soboto 3. 10. med 9. in 13. uro gladina morja povišana. Morje lahko poplavi dele oblale v višini okoli 30 centimetrov.

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/