Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na slavnostni seji Sveta Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici delovanja

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zbrane nagovorila na slavnostni seji Sveta Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici delovanja.
Ministrica med govorom in udeleženci.

Ministrica dr. Jaklitsch med govorom. | Avtor: USZS

Spomnila se je, kako je tudi sama doživljala ustanovitev kongresa in konference v enem najključnejših trenutkov naše zgodovine, ob osamosvojitvi. Slovenci v diaspori so namreč odigrali pomembno vlogo pri priznanju naše nove države. Ob tej priložnosti se jim je zahvalila za ves trud in delo ter jim podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pozdrav in nekaj besed sta vsem navzočim namenila tudi gostitelj predsednik Slovenske konference Tone Kajzer in predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič. Skozi 30 let aktivnosti nas je popeljal Franci Feltrin, podpredsednik konference, ki je poudaril, da se je ideja po ustanovitvi takšne organizacije rodila že konec osemdesteih let v Dragi na enih izmed študijskih dneh. V okviru dogodka je potekalo tudi odprtje razstave sester  Marjetke in Andrejke Dolinar, Slovenk, rojenih v Argentini. Z glasbenimi točkami sta dogajanje popestrila tudi violinist in eden izmed repatriiranih oseb iz Venezuele Armando Nuñez Vallenila ter operni pevec Aco Bišćević.

Kongres si tudi danes prizadeva povezovati slovenstvo z namenom ohranjanja čuta za slovenski jezik in kulturno izročilo, slovenski duh in narodno samozavest, ter krepitva čuta za slovensko državnost.Kot najpomembnejše dogodke Svetovnega slovenskega kongresa, namenjene povezovanju slovenskih rojakov, izpostavljamo vsakoletne konference strokovnjakov različnih področij in različnih koncev sveta(zdravniki, pravniki, arhitekti itd.).

V okviru Svetovnega slovenskega kongresa delujejo regionalne konference, ki povezujejo rojake na določenem delu sveta. Slovenska konferenca deluje za območje Republike Slovenije in letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Njen osnovni namen je povezovanje in združevanje Slovencev v matični državi in v zamejstvu ter Slovencev, razseljenih po svetu, v celovito narodno skupnost.