Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. septembra 2020

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 si je krajanka poškodovala nogo v gozdu na območju šentviškega hriba v Ljubljani. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana in GRS Ljubljana, ki so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v nadaljnjo oskrbo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 18.00 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Brežice in v UKC Ljubljana prepeljal novorojenčka v inkubatorju.

Izpostava Celje

Ob 16.05 je v Velenju posredoval helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor. Prevzel je obolelo osebo, ki je doživela srčni infarkt in jo prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 23.33 je v kraju Lipa na cesti relacije Stranice–Vitanje, občina Zreče, voznik z osebnim vozilom zapeljal izven vozišča ter trčil v drevo. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci PGD Zreče so kraj zavarovali, s tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi iz vozila, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin in očistili vozišče. Reševalci so ponesrečence odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 je na Gornjem trgu v Ljubljani osebno vozilo trčilo v potopni stebriček. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 19.06 je na Kidričevi cesti v naselju Dobrovce, občina Miklavž na Dravskem polju, osebno vozilo trčilo v drevo. Ena oseba se je poškodovala. Poklicni gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili asistenco reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.11 je na cesti Godovič–Idrija, občina Idrija, motorist padel z motorja in se poškodoval. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda NMP Idrija.

Izpostava Postojna

Ob 16.36 sta na cesti med Uncem in Postojno v občini Cerknica trčila osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči se je poškodoval motorist, katerega so na kraju dogodka oskrbeli reševalci NMP Cerknica in ga prepeljali v UKC Ljubljana . Posredovali so tudi gasilci PGD Cerknica, kateri so kraj dogodka zavarovali in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.43 je v Grossmanovi ulici v Ljutomeru zagorel star, votel hrast, katerega so pogasili gasilci PGD Ljutomer.

Izpostava Postojna

Ob 13.37 je v naselju Kozarišče, občina Loška dolina, gorelo odpadno vejevje. Posredovali so gasilci PGD Iga vas, ki so pogasili vejevje na površini okoli 25 kvadratnih metrih in okolico zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 18.25 so iz Uprave za pomorstvo Koper sporočili, da so v Luki Koper opazili onesnaženje v 2. bazenu. Dežurni SVOM in delavci Luke Koper so ugotovili, da gre za tanek sloj onesnaženja, katerega je več v prelivu med 2. bazenom in Škocjanskim zatokom. Vzdolž preliva so postavili več pivnikov in tako preprečili nadaljnje onesnaženje. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 12.11 je bilo na Ormoški cesti na Ptuju opaženo, z neznano snovjo, onesnaženo cestišče. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi popivnali olju podobno snov ter počistili okoli 600 metrov cestišča. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 11.23 so v gozdu pri naselju Grič pri Dobličah, občina Črnomelj, delavci pri zemeljski delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije sta minometno, mino kalibra 81 mm, nemške izdelave, ročno bombo italijanske izdelave in vžigalnik topovske granate, vse iz obdobja 2. svetovne vojne, ustrezno zavarovala in uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.46 je na Ulici frankolovskih žrtev v Celju v večstanovanjskem objektu iz radiatorja puščala voda. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil na radiatorju.

Izpostava Koper

Ob 16.18 je oseba na sprehodu pod Belvederjem v občini Izola padla in se poškodovala. Zaradi oddaljenosti do reševalnega vozila so bili aktivirani gasilci JZ GB Koper za pomoč pri prenosu. Poškodovana oseba je bila odpeljana v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 16.41 so v Železnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.48 so v Pinterjevi ulici v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje ob Savi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Ob 9.18 so na Cesti Zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto iz kletnih prostorov Srednje tehnične šole Zagorje ob Savi izčrpali okoli pet kubičnih metrov podtalnice.

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla. Čez dan se bo predvsem v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačnost povečala. Popoldne bo na Primorskem in Notranjskem občasno rahlo deževalo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 22 °C.

V petek bo v vzhodnih krajih večinoma suho, predvsem v Prekmurju bo še dokaj sončno. Drugod bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 16, najvišje dnevne od 17 do 23 °C.

V soboto bo sprva deževalo predvsem v zahodni polovici Slovenije. Popoldne se bodo padavine razširile nad vso državo, vmes bodo tudi nevihte. Veter južnih smeri se bo okrepil. Zvečer bo dež od zahoda ponehal.

V nedeljo bo na vzhodu suho, drugod bo občasno deževalo. Nekoliko hladneje bo. Ponekod bo še pihal jugozahodnik.