Skoči do osrednje vsebine

Rejci drobnice odpirajo svoja vrata v soboto, 3. oktobra

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije vabi na dan odprtih vrat rejcev drobnice, ki bo v soboto, 3. oktobra, od 11. do 17. ure potekal na posameznih kmetijah. Rejci drobnice bodo obiskovalcem predstavili rejo drobnice, kmetovanje in pomen pridelave hrane ter ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja.
Logotip odprtih vrat kmetij rejcev drobnice

Logotip odprtih vrat kmetij rejcev drobnice | Avtor: Zveza društev rejcev drobnice

Slovenija je s svojimi zelenimi površinami in hribovitim svetom pravi raj za rejo drobnice. Te skromne živali, ki so bile v nekem obdobju naše preteklosti odrinjene na rob, zadnja leta ponovno oživljajo nekdaj zapuščene pašnike. Proizvodi, ki jih dajejo pašne živali, so tudi v Sloveniji čedalje bolj cenjeni. Zato je pomembno, da vemo, kje in kako je prirejena in pridelana hrana, ki jo uživamo.

Obiskovalci kmetij, kjer redijo drobnico, boste imeli priložnost za nakup domačih pridelkov in izdelkov iz mesa ter mleka in volne. Seznam kmetij, ki bodo svoja vrata odprle obiskovalcem, je objavljen na posebni tematski spletni strani o drobnici.

Dogodek podpira Mreža za podeželje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

O Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je priznana rejska organizacija pri reji drobnice v Sloveniji. Je stanovska organizacija, ki v svojih vrstah združuje rejce ovc in koz in jim pomaga pri njihovem delu. V zvezo je včlanjenih 21 društev rejcev drobnice iz vse Slovenije, ki štejejo od štirideset do več kot dvesto članov.


Varnost obiskovalcev z vidika preprečevanja širjenja virusa covid-19

Rejci bodo poskrbeli za varnost obiskovalcev z vidika preprečevanja širjenja virusa covid-19. Vse kmetije, ki sodijo v sklop turistično-gostinskih dejavnosti morajo slediti higienskim priporočilom pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2, kot jih je podal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pomembno pa je tudi, da tako organizatorji kot obiskovalci upoštevajo priporočila:

  1. Ohranimo razdaljo
  2. Ohranimo čiste roke
  3. Skrbimo za higieno kihanja in kašlja
  4. Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami
  5. Ostanimo doma, če imamo znake akutne okužbe dihal
  6. Uporaba mask

Za program in varnost obiskovalcev so odgovorne kmetije.