Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29.9.2020

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je v Spodnjem Blatu, občina Grosuplje, na deponiji delavca po glavi udaril železen drog in ga poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.22 je obšla slabost pohodnika, ki ga je pičila osa, na vrhu Gradiške ture v občini Vipava. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana, ki so pohodnika našli in varno prepeljali do reševalcev NMP Ajdovščina.

Ob 16.45 je posredoval helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik v Šempetru pri Gorici in z SB Dr. Franca Derganca prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 5.14 se je v Breznici pod Lubnikom, občina Škofja Loka, osebno vozilo prevrnilo v jarek, na bok. Gasilci PGD Škofja Loka so nudili razsvetljavo kraja dogodka, odklopili akumulator na vozilu, avto postavili na kolesa in ga izvlekli na cesto in nudili pomoč vozniku avtovleke pri nalaganju vozila. V nesreči ni bilo telesno poškodovanih.

Ob 8.29 so posredovali gasilci GARS Kranj na Gradnikovi cesti v Radovljici, kjer se je pripetila prometna nesreča. Gasilci so na dveh osebnih vozilih odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. V nesreči se je ena oseba poškodovala.

Izpostava Maribor

Ob 15.44 sta trčili osebni vozili v Slivnici pri Mariboru v občini Hoče Slivnica. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP Maribor in pomagali pri prenosu še ostalih dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP Maribor so vse tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.55 se je na Koroški cesti na Muti zgodila prometna nesreča z udeležbo treh osebnih vozil. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili iz vozila eno osebo, odklopili akumulatorje na vozilih in eno vozilo odstranili s cestišča. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ki so ju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem, eno poškodovano osebo so pripeljali v SB Slovenj Gradec, drugo pa v UKC Maribor. Delavci cestnega podjetja VOC pa so počistili cestišče.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 23.31 je v bližini železniškega prehoda v Vnanjih Goricah v občini Brezovica vlak povozil osebo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Brezovica pri Ljubljani in Vnanje Gorice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka. Dežurni zdravnik je na kraju potrdil, da je oseba preminula.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.55 so v podjetju v naselju Bukovžlak, občina Celje, gasilci PGE Celje opravljali požarno stražo pri varjenju ter pogasili začetni požar, ki je nastal pri tem delu.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.47 je na Podrožniški poti v Ljubljani gorelo v garaži. Požar, ki je uničil garažna vrata, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 se je v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, v objektu zaradi izpada električne energije močno kadilo iz peči na pelete. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so peč pregledali ter z izpihovanjem pripomogli do izgoretja peletov in tako preprečili požar.

Ob 20.28 so se v naselju Stopno, občina Makole, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Makole so varovali objekt do izgoretja saj in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.16 so se v Hribernikovi ulici v Idriji vnele saje v dimniku. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Izpostava Ptuj

Ob 11.04 je v Spodnji Hajdini, občina Hajdina, zagorela pozabljena hrana na štedilniku. Do prihoda gasilcev PGD Hajdina in Hajdoše je lastnica pogasila požar. Gasilci so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Ogenj je poškodoval opremo in oplesk v kuhinji.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.36 so ob cesti Dobrova–Polhov Gradec v občini Dobrova gorele smeti in zapuščen traktor. Požar na površini okoli sto petdesetih kvadratnih metrov so gasili gasilci PGD Hruševo, Dobrova, Brezje in Podsmreka pogasili. Na pogorišču v bližini traktorja so našli preminulo osebo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.10 je na tovornemu vozilu iztekalo pogonsko gorivo pri bencinskem servisu na Škofjeloški cesti v Vodicah. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so preprečili nadaljnje iztekanje ter posuli onesnaženje z vpojnimi sredstvi in pivniki. Policija je zavarovala kraj dogodka, samo razlitje pa je bil v dolžini okoli enega kilometra. Za sanacijo bo poskrbelo pristojno cestno podjetje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.15 je v Škvarčevi ulici v Celju prišlo do iztekanja vode iz radiatorja, zaradi poškodovanega ventila. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.34 so v Jakčevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, odprli vrata stanovanja. Na tleh so našli osebo, ki se ni mogla pobrati. Oskrbeli so jo reševalci NMP.

Ob 7.35 so gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše v Andričevi ulici v Ljubljani.

Ob 8.46 so gasilci GB Ljubljana odmašili odtok na terasi zapuščenega objekta v Rožni Dolini v Ljubljani.

Ob 9.55 je v stanovanju v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe v Puhovi ulici v Ljubljani iz radiatorja nenadzorovano iztekala voda ter zalivala stanovanje. Gasilca GB Ljubljana sta zaprla ventil, preprečila nadaljnje iztekanje in posesala izteklo vodo.

Ob 17.48 je iztekala voda iz radiatorja v stanovanju v prvem nadstropju stanovanjskega bloka na Zeleni poti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so vstopili skozi okno in zaprli ventile.

Ob 21.04 je na Zeleni poti v Ljubljani zaradi nedelujočega ventila iztekala voda iz radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so odstranili radiator in zaprli ventil.

Ob 22.37 so na Cesti dolomitskega odreda v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 23.22 so v Groharjevi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik nudil pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 8.27 je stanovalec v stanovanju na Polanski cesti v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče Slivnica, pozabil hrano na štedilniku. Zaradi zaklenjenih vhodnih vrat ni mogel priti v stanovanje. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so s pomočjo lestve vstopili v stanovanje, odstranili hrano iz štedilnika, odprli vrata v stanovanje in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 so v Batujah, občina Ajdovščina, iz gradbene jame gasilci PGD Selo prečrpali vodo.

Ob 20.29 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici iztekla voda iz radiatorja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zaprli vodo.

Izpostava Postojna

Ob 13.40 je na avtocestnem odseku Razdrto–Postojna, tovorno vozilo povozilo na voznem pasu ležeče železo, ki je pri tem poškodovalo rezervoar goriva vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, prečrpali okoli 350 litrov dizelskega goriva ter nudili pomoč delavcem DARS - a pri sanaciji cestišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.04 je v Spodnjem Javorju v občini Črna na Koroškem obolela oseba zatavala v Javorski potok. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, PGD Črna na Koroškem in reševalci GRS Koroške. Osebo so zavarovali in jo rešili iz vode. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.33 so posredovali gasilci PGD Zagorje na Cesti zmage v Zagorju ob Savi, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi. O okvari so obvestili pristojnega vzdrževalca in upravitelja stavbe.

Ob 17.29 je v naselju Šavna peč v občini Hrastnik reševalno vozilo zdrsnilo z vozišča. Iz jarka so vozilo izvlekli nazaj na vozišče gasilci PGD Trbovlje in Dol pri Hrastniku. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo sončno, nekaj več oblačnosti bo sprva v vzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 °C.

V četrtek bo sprva pretežno jasno in po nekaterih nižinah megleno. Čez dan se bo predvsem v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačnost povečala. Popoldne bo na Primorskem in Notranjskem občasno rahlo deževalo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 13, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V petek bo v vzhodnih krajih večinoma suho, predvsem v Prekmurju bo še dokaj sončno. Drugod bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. V soboto se bo veter okrepil. Sprva bo deževalo predvsem v zahodni polovici Slovenije, popoldne se bo dež razširil nad vso državo in zvečer od zahoda ponehal.