Skoči do osrednje vsebine

Poslovna konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja – Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva

Danes se je v Kranju pričela dvodnevna poslovna konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja – Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva.
Sedijo.

Udeleženci konference, v ospredju predsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu. | Avtor: USZS

1 / 3

Dogodek organizirata Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj ob podpori Mestne občine Kranj in je namenjen izmenjavi dobrih praks in mreženju slovenskih podjetnikov iz Slovenije, zamejstva in slovenskih podjetnikov iz sveta. Na posvetu tako sodelujejo slovenski podjetniki in predstavniki slovenskih gospodarskih ustanov iz Italije, Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Poljske, ZDA in Slovaške.

Zbrane so uvodoma pozdravili župan mestne občine Kranj, predsednik Komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu  ter ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je med drugim poudarila, da »zelo dobro vemo, kako pomembno je, še posebej v globalnem svetu, če hočemo ostati konkurenčni ter uspešni, povezovanje in sodelovanje.« Potrebno je delati v smeri nadgrajevanja in utrjevanja čezmejnega gospodarskega sodelovanja, saj je to »bistveno, ne le za prosperiteto obmejnih območji in za naše zamejce, temveč tudi za uspešnost naše države, ki bo prihodnje leto praznovala 30 let«. Pozabiti ne smemo niti na  podjetja, ki jih vodijo Slovenci, ki živijo in delujejo po svetu ter s svojimi uspehi krepijo tako samozavest slovenskih skupnosti v teh državah, kot tudi ugled naše skupne države Slovenije.

Osrednji del prvega dne konference je bil posvečen izmenjavi izkušenj,  mnenj in dobrih praks na treh omizjih. Omizja so sestavljali zelo različni sogovorniki z različnih področjih gospodarstva in iz različnih držav, vsem pa je bilo skupno, da so vsi slovenski podjetniki in da so pri svojem delu zelo uspešni.

V okviru okrogle mize z naslovom Povezovanje in sodelovanje med podjetji v času epidemije in po tem so sodelujoči predstavili izzive, s katerimi se soočajo v času epidemije, ki je v zelo veliki meri prizadela prav gospodarstvo. Poudarili so pomen sodelovanja in povezovanja. Delovati moramo kot celota ter z medsebojno podporo premagovati ovire. Prav povezava z zamejstvom in diasporo lahko namreč slovenskim podjetjem, ki želijo vstopiti na trge drugih držav, v veliki meri pomaga, da to naredijo bolj suvereno, saj jim pri tem lahko pomagajo slovenske gospodarske organizacije in podjetja, ki delujejo v tistih državah.

V okviru drugega omizja z naslovom Kranj, pametno mesto (dobre prakse in priložnosti za čezmejno sodelovanje) so predstavili koncept pametnih mest in pametnega podeželja. Prednost tega je razvoj mesta in podeželja na način, da zadrži mlade v domačem kraju, kar je še posebej pomembno za naše zamejske skupnosti, ki se soočajo prav s problematiko izseljevanja.

Zadnje omizje z naslovom Uspešne zgodbe mladih slovenskih podjetnikov – mreženje in internacionalizacija je dalo priložnost uspešnim mladim, da so predstavili svoje poslovne poti, svoj pogled, ideje in želje na področju gospodarskega sodelovanja in povezovanja, pa tudi primere dobrih praks.

Konferenca se bo nadaljevala jutri, in sicer z obiskom nekaterih uspešnih slovenskih podjetji, ki delujejo v tej regiji. Obiskali bodo podjetje Slatnar (inovativni smučarski čevlji in smuči), AHA Hyperbarics (inovativne hiperbarične komore) in Hovercraft (plovila na sončne celice).