Skoči do osrednje vsebine

Pojasnila glede merjenja telesne temperature

Termometri za merjenje telesne temperature niso merila, za katera se uporabljajo določbe Zakona o meroslovju, ampak sodijo k medicinskim pripomočkom. To področje ureja Zakon o medicinskih pripomočkih (ZMedPri), ki je v pristojnosti Ministrstva za zdravje, njegovo izvajanje pa je v pristojnosti Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.
Na sliki je skupina študentov, ki je obarvana rdeče-vijolično, kar kaže na različno temperaturo telesa izmerjeno s termovizijsko kamero.

Merjenje temperature skupine študentov s termovizijsko kamero | Avtor: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani - LMK

Termometri za merjenje telesne temperature niso merila, za katera se uporabljajo določbe Zakona o meroslovju, ampak sodijo k medicinskim pripomočkom. To področje ureja Zakon o medicinskih pripomočkih (ZMedPri), ki je v pristojnosti Ministrstva za zdravje, njegovo izvajanje pa je v pristojnosti Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Kalibracije termometrov izvajajo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je tudi nosilec nacionalnega etalona za termodinamično temperaturo in vlažnost ter še v nekaterih drugih akreditiranih laboratorijih po Sloveniji.

Kakovostna meritev temperature je odvisna od različnih dejavnikov in ker je ta tematika v trenutnih razmerah širjenja virusa Sars-Cov-2 zelo aktualna, terja tudi nekaj pojasnil, ki so jih pripravili v Laboratoriju za metrologijo in kakovost na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.