Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na neformalnem zasedanju Sveta za zunanje zadeve ministrov za razvojno sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes, 29. septembra 2020, udeležil avdio-video konference neformalnega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Glavna tema tokratnega zasedanja je bila Afrika, ministri pa so razpravljali tudi o stanju pogajanj o novem partnerskem sporazumu med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (t. i. Post-Cotonou) ter o razmerah v Belorusiji.
med video konferenco

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministry of Foreign Affairs

1 / 3

V okviru razprave o Afriki so ministri naslovili predvsem vpliv pandemije covida-19 na celino in pomoč EU preko svežnja "Ekipa Evropa" (Team Europe). Kot gost je nastopil izvršni direktor Svetovnega programa Organizacije združenih narodov za hrano David Beasley, ki je predstavil vpliv pandemije na prehransko varnost v Afriki. Ministri so se dotaknili tudi zelene tranzicije in obnove ter vprašanja odpisa dolgov in novih investicij v Afriko. Razpravljali so o predvideni prestavitvi ministrskega zasedanja in vrha Afriška unija – Evropska unija na prihodnje leto ter izmenjali poglede na to, kaj se lahko v času do obeh zasedanj naredi, da se ne izgubi politični momentum.

Državni sekretar Kajzer je v razpravi med drugim izpostavil, da je pandemija covida-19 prinesla še večje izzive pri zagotavljanju prehranske varnosti. Pri tem je najbolj prizadeta Afrika, ki se sooča z največjim številom lačnih na svetu. Poudaril je pomen vode, tako za zajezitev širjenja virusa covid-19 kot za pomoč pri reševanju številnih drugih izzivov v Afriki, med drugim tudi prehranske varnosti.

V nadaljevanju zasedanja je evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen predstavila stanje v zaključni fazi pogajanj za Post-Cotonoujski sporazum. Po poletnem premoru so se pogajanja ponovno začela v septembru, t. i. paketni dogovor o ključnih odprtih vprašanjih (človekove pravice in migracije) pa pogajalci še pripravljajo. Ob ostalih temah je državni sekretar Kajzer izpostavil pomen obvezujočega in v praksi delujočega inštrumenta o migracijah, predvsem v povezavi z vračanjem nezakonitih migrantov.

Na zaprosilo Švedske so bile pod točko razno obravnavane zaskrbljujoče razmere v Belorusiji po predsedniških volitvah avgusta. Švedska je izpostavila pomembnost stikov s civilno družbo in opozorila na potrebo po restriktivnosti do uvedbe novih programov proračunske podpore za državne akterje v Belorusiji.