Skoči do osrednje vsebine

Zmagovalec natečaja za naj izboljšavo v javni upravi »Premik naprej 2020« je Urad vlade za komuniciranje

Na XXVII. Dnevih slovenske uprave, ki jih organizirajo na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani, so 25. septembra 2020 razglasili zmagovalca natečaja za najboljšo izboljšavo v javni upravi »Premik naprej 2020«. Zmaga je pripadla Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje za projekt Model osrednjega klicnega centra za obveščanje in ozaveščanje javnosti v času epidemije.
Mag. Uroš Urbanija in mag. Tamara Mavko

Direktor Urada vlade za komuniciranje mag. Uroš Urbanija in mag. Tamara Mavko ob prejemu priznanja za najboljšo izboljšavo v javni upravi »Premik naprej 2020«. | Avtor: Nejc Razdrih/University of Ljubljana, Faculty of Public Administration

V času trajanja epidemije Covid-19 je Vlada Republike Slovenije vzpostavila enotni klicni center z informacijami o koronavirusu. Prebivalci Slovenije so tako na enem mestu dobili vse pomembne informacije tako vladnih organov kot zdravstvenih ustanov.

Centralizacija informacij je prispevala k preprostemu dostopu do informacij za vse vrste javnosti ter k poenotenemu obveščanju in ozaveščanju prebivalstva. Hkrati je odziv klicateljev na sprejete ukrepe vlade dal bogate povratne informacije odločevalcem pri sprejemanju novih ukrepov ali prilagajanju že sprejetih. V klicnem centru so v treh mesecih delovanja od 9. marca 2020 do 12. junija 2020 odgovorili na vprašanja več kot 50.000 klicateljev.

Priznanje za najboljšo izboljšavo v javni upravi »Premik naprej 2020« sta direktorju Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje mag. Urošu Urbaniji podelila dekan Fakultete za upravo prof. dr. Janez Stare in prodekan za prenos znanja doc. dr. Jernej Buzeti.

Mag. Uroš Urbanija je ob prejemu priznanja izpostavil pomen ozaveščanja javnosti in zavedanja, da se je celotna državna uprava sposobna reorganizirati v kriznih razmerah, kot je bila razglasitev epidemije. Poudaril je, da prejeto priznanje dodatno omogoča promocijske aktivnosti pri ozaveščanju in varnem ravnanju v času koronavirusa in pri tem izpostavil štiri ključne ukrepe: nošenje mask, vzdrževanje varne razdalje, razkuževanje ter uporaba aplikacije za sledenje okužbam #Ostani zdrav.