Skoči do osrednje vsebine

Vojaška strategija bo začrtala nove smeri delovanja Slovenske vojske

V četrtek, 24. septembra, se je v mariborski Kadetnici končal dvodnevni posvet, na katerem je ključni kader Slovenske vojske razpravljal o vojaškostrateški misli, sodobnem strateškem okolju in grožnjah ter procesu priprave predloga vojaške strategije Republike Slovenije.

Namen vojaškega strateškega premisleka in izdelave predloga vojaške strategije Republike Slovenije je na osnovi geopolitičnega in strateškega položaja Republike Slovenije ter predvidenih groženj opredeliti koncept, načela in zamisel delovanja Slovenske vojske ter utrditi njeno vojaškostrateško misel. V tem pogledu je Slovensko vojsko treba razumeti kot instrument nacionalne moči, zagotovilo suverenosti in neodvisnosti ter steber odpornosti države.

Po skoraj tridesetih letih od nastanka ter rasti in obstoja Republike Slovenije in njenih oboroženih sil, ki so v tem času razvile in pridobile veliko sodobnega znanja in izkušenj, je nastopil čas, ko je treba sistematično zapisati vojaškostrateško misel ter pristopiti k izdelavi izvedljive vojaške strategije Republike Slovenije.

 

Ključni kader Slovenske vojske razpravlja o vojaškostrateški misli, sodobnem strateškem okolju in grožnjah ter procesu priprave predloga vojaške strategije Republike Slovenije. | Avtor: Carmen Kos