Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenega ognja

V ponedeljek, 28. septembra, in petek, 2. oktobra, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 7. septembrom in 16. oktobrom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz osmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo v sklopu svojega urjenja podpirale posadke minometov ter letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil v določenih časovnih intervalih:

  • v ponedeljek, 28. septembra, med 9. in 21. uro in
  • v petek, 2. oktobra, med 9. in 12. uro.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču v Cerkljah ob Krki, letos izvaja že sedmi mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Prelet letala Pilatus PC-9M Hudournik

Prelet letala Pilatus PC-9M Hudournik | Avtor Miro Majcen