Skoči do osrednje vsebine

Prva seja upravnega odbora Prešernovega sklada v novi sestavi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je na ministrstvu udeležil prve redne seje upravnega odbora Prešernovega sklada. Ob tej priložnosti je pozdravil ugledne kulturne ustvarjalce in ustvarjalke ter strokovnjakinje in strokovnjake s področja kulture: ddr. Igorja Grdino, dr. Janka Kosa, Matejo Komel Snoj, dr. Sonjo Weiss, Jurija Paljka, Bernardo Fink Inzko, Lovrenca Blaža Arniča, dr. Jožefa Muhoviča, dr. Roberta Simoniška, Ženjo Leiler Kos, dr. Jožeta Možino, Marka Cotiča, Katarino Klančnik Kocutar, dr. Roka Andresa in Barbaro Drnač. Upravnemu odboru v novi sestavi je zaželel uspešno delo.
Minister Simoniti nagovarja upravni odbor

Prva seja upravnega odbora Prešernovega sklada v novi sestavi

1 / 2

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, podeljene so ustvarjalcem, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada pa prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Začetek podeljevanja nagrad sega v leto 1946. Z zakonom, sprejetim leta 1955, so bile poimenovane po Francetu Prešernu. Na začetku niso bile namenjene zgolj dosežkom na področju umetnosti, temveč so jih podeljevali tudi akademikom in znanstvenikom, raziskovalcem ter inovatorjem. Od leta 1961 so Prešernove nagrade namenjene samo še umetniškemu delovanju, razdeljene pa so na Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Ustanovitev nagrad in njihov namen izhajata iz zavesti, da smo se kot narod oblikovali predvsem s kulturno in znanstveno ustvarjalnostjo.

Upravni odbor vsako leto objavi javni poziv k podaji predlogov za podelitev nagrad do konca marca v tekočem letu za naslednje leto. Kandidate za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada lahko predlagajo fizične osebe in pravne osebe, ki delujejo na področju kulture. Nekdanjemu upravnemu odboru se je septembra iztekal mandat, Državni zbor je novo sestavo upravnega odbora Prešernovega sklada za dobo štirih let imenoval 16. junija, danes je že potekala prva seja.