Skoči do osrednje vsebine

Obrambni minister sprejel veleposlanika Madžarske v Republiki Sloveniji

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel veleposlanika Madžarske v Republiki Sloveniji Andorja Ferenca Dávida ter drugega sekretarja veleposlaništva Gáborja Backosa.

Obrambni minister mag. Matej Tonin je dvostransko sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju ocenil kot obsežno, intenzivno in razvejano, saj temelji na skupnih interesih. Ob tem je minister navedel zlasti nadzor zračnega prostora Republike Slovenije, kjer Slovenija v okviru Natove mirnodobne misije Air Policing za varovanje slovenskega zračnega prostora sodeluje z Madžarsko in Italijo in druga področja sodelovanja, minister pa se je še posebej zahvalil veleposlaniku za pomoč katero je Madžarska nudila Republiki Sloveniji ob izbruhu covid-19.

Minister mag. Tonin je v nadaljevanju predstavil prednostne naloge svojega mandata, in sicer zagotovitev sredstev za Slovensko vojsko in načrte glede novih zmogljivosti, zaustavitev negativnega kadrovskega trenda v vojski in spremembe na področju zaposlovanja. Z veleposlanikom Andorjem Ferencem Dávidom sta govorila tudi o sodelovanju obeh držav v mednarodnih operacijah in misija ter drugih oblikah sodelovanja v okviru Evropske unije ter o balkanski migracijski poti in varnostnih tveganjih, ki jih predstavlja.

Veleposlanik Madžarske v Republiki Sloveniji Andor Ferenc Dávid se je ministru zahvalil za sprejem, ob tem še posebej Republiki Sloveniji za pomoč v primeru repatriacije madžarskih državljanov ob izbruhu pandemije virusa. 

Veleposlanik je izrazil željo, da bi se Slovenija pridružila projektu Večnacionalnega divizijskega poveljstva centra. Gre za madžarsko pobudo okrepitve regionalnega sodelovanja ter krepitve vloge regije v okviru Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže. Slovenija v projektu trenutno sodeluje kot opazovalka.

Sogovornika sta potrdila skupno stališče, da bomo še letos svečano odkrili spomenik padlim madžarskim vojakom v Posočju.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel veleposlanika Madžarske v Republiki Sloveniji Andorja Ferenca Dávida

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel veleposlanika Madžarske v Republiki Sloveniji Andorja Ferenca Dávida | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS

1 / 2