Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec na zasedanju razširjene Višegrajske skupine

Na povabilo ministra za kmetijstvo in razvoj podeželja Poljske, Jana Krzysztofa Ardanowskega, se je ministrica dr. Aleksandra Pivec udeležila zasedanja ministrov za kmetijstvo Višegrajske skupine, razširjene s Slovenijo, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Bolgarijo in Romunijo (v nadaljevanju V4+7), ki je potekalo v Poznanu na Poljskem.
Skupina kmetijskih ministrov na zasedanju razširjene Višegrajske skupine

Kmetijski ministri na zasedanju razširjene Višegrajske skupine | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Gre za prvo tovrstno srečanje v okviru enoletnega predsedovanja Poljske Višegrajski skupini ter prvo osebno srečanje kmetijskih ministrov Višegrajske skupine po spomladanski razglasitvi epidemije covid-19. V okviru zasedanja V4+7 so ministri razpravljali o dveh tematikah, in sicer o:

  1. reformi Skupne kmetijske politike (SKP) po 2020 - najpomembnejših elementih reforme, za katere bi dogovor moral biti dosežen v okviru splošnega pristopa Sveta na oktobrskem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo (AGRIFISH) ter o vprašanju, kako se izogniti možnosti izgube sredstev v prehodnem obdobju in sredstev iz programa obnove;
  2. uporabi novih tehnologij v kmetijstvu v kontekstu podnebnih sprememb – doseganju ciljev glede načrtovanega zmanjšanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev in gnojil ter uvajanja novih tehnologij v skladu s Strategijo EU "od vil do vilic" in Strategijo EU za biotsko raznovrstnost.

Skupna izjava, ki so jo podpisale udeleženke srečanja, se nanaša na ključna vprašanja glede izvajanja nove Skupne kmetijske politike po 2020, predvsem glede zelene arhitekture in novega izvedbenega modela. Slovenija ni pristopila k delu deklaracije, ki se dotika zunanje konvergence neposrednih plačil.

Ministrica dr. Pivec se je ob zasedanju na bilateralnem srečanju sestala s poljskim ministrom za kmetijstvo Janom Krzysztofom Ardanowskim. Tema pogovora je bila nadaljnja krepitev sodelovanja na področju kmetijstva, gozdarstva in hrane, tako na politični ravni kot tudi z vidika krepitve blagovne menjave. Izmenjala sta tudi poglede na nekatere elemente reforme SKP (predvsem glede malih kmetov, generacijske pomladitve in preprečevanja izgube sredstev pri okoljskih shemah).

Tokratna konferenca je potekala ob robu sejma Polagra, ki velja za največji kmetijsko-prehranski dogodek Srednje in Vzhodne Evrope z najdaljšo sejemsko tradicijo.