Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. septembra 2020

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.07 je bila na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.55 se je na Rudnici, občina Bohinj, poškodovala jahačica pri padcu iz konja. Reševalci GRS Bohinj so zaradi suma poškodbe hrbtenice zaprosili za pomoč helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah, ki je poletel po poškodovanko in jo prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.58 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletel po obolelo osebo v SB Celje in jo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Maribor

Ob 17.31 si je na Bistriški cesti v Poljčanah pri nogometni igri oseba poškodovala glavo. Poletel je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in poškodovano osebo prepeljal v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.47 je na Planinski cesti v Sevnici osebno vozilo trčilo v prometno signalizacijo, ki je nato poškodovala drugo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so kraj zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, preprečili iztekanje nevarnih tekočin in očistili vozišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 9.26 je na Cesti svobode na Bledu osebno vozilo zdrsnilo po nabrežini. Gasilci PGD Bled so odklopili akumulator, vozilo potegnili nazaj na cesto in počistili cestišče.

Ob 12.20 je ob Poti na Jošt, občina Kranj, osebno vozilo zdrsnilo z parkirišča. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo vitla s tehničnim posegom vozilo brez poškodb potegnili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.42 je na cesti Blagovica Mali Jelnik v občini Lukovica, padel mopedist in se poškodoval. Posredovali so gasilci CZR in PGD Blagovica, Lukovica in Prevoje, ki so poškodovanega oskrbeli. Prevzeli so ga reševalci ZD Domžale in ga prepeljali v bolnišnico.

Ob 22.07 je na regionalni cesti med Ortnekom in Ribnico, občina Ribnica, osebno vozilo trčilo v drevo. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Posredovali so gasilci PGD Ribnica, ki so kraj dogodka zavarovali, na vozilu odklopili akumulator ter razlite motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Maribor

Ob 15.36 je v Ulici Eve Lovše, občina Maribor, osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave, pri tem je počil hladilnik vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu, drugi ukrepi niso bili potrebni.

Izpostava Ptuj

Ob 4.40 je v Pavlovcih, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ormož so kraj dogodka zavarovali, razsvetljevali, vozilo stabilizirali, pomagali dvema nepoškodovanima osebama iz vozila ter počistili vozišče.

Ob 14.34 sta na cesti v bližini naselja Sveti Tomaž, v istoimenski občini, bočno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 se je v Novakovi ulici v Ljubljani smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo- Jarše so se spustili preko stanovanja nad njim in vstopili skozi odprto okno. Odstavili so zažgano hrano, prebudili stanovalca in stanovanje prezračili. Stanovalec, ki se je malo nadihal dima, ni potreboval zdravniške pomoči.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.15 je Ob železnici na Polzeli iz cisterne v stanovanjski hiši iztekalo kurilno olje. Gasilci PGE Celje in PGD Polzela so zavarovali kraj dogodka, zatesnili in preprečili nadaljnje iztekanje olja ter nevtralizirali in odstranili razlite oljne madeže.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.19 je na Spodnji Kapli v občini Podvelka, prišlo do onesnaženja potoka, kateri je pritekal v bazene ribogojnice. Lastniki so do prihoda gasilcev sami zaprli dotok potoka v bazene, gasilci PGD Kapla pa so s črpalko izvajali kroženje vode in s tem dovajali kisik v vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.49 so v ulici Simona Gregorčiča v Radovljici gasilci PGD Radovljica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.25 so gasilci GB Ljubljana v Glavarjevi ulici v Ljubljani odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.00 je v Goriški ulici v Mariboru v praznem stanovanju iztekala voda. Posredovali so gasilci GB Maribor. S tehničnim posegom so ob prisotnosti policije odprli vrata v stanovanja, zaprli glavni vodovodni ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje vode.

 

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo še deževalo, do večera pa bo dež povsod ponehal. Burja bo zgodaj dopoldne ponehala, popoldne bo ponekod na vzhodu zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 °C.

V torek bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 14 do 19 °C.

V sredo bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V četrtek bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/