Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. septembra 2020

Poplave

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.53 je v naselju Otiški vrh, občina Dravograd, meteorna voda poplavila cestišče. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so prečrpali vodo s cestišča in s tem preprečili zalitje stanovanjske hiše.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 4.15 in 9.09 je bila na hitri cesti Nova Gorica–Razdrto, priključek Ajdovščina–razcep Nanos, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 130 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 2. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice in vsa vozila s ponjavami ter hladilniki. Cestni odsek je normalno prevozen.

Med 4.50 in 8.04 je bila na regionalni cesta Vipava–Ajdovščina zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. Cestni odsek je normalno prevozen.

 

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.26 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo iz Rateč, občina Kranjska Gora, v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 so v Kogojevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve skozi okno vstopili v stanovanje, oskrbeli onemoglo osebo v stanovanju ter jo z avto lestvijo spustili do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so občana prepeljali v bolnišnico.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.52 je na območju Idrije pod vodstvom policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. V akciji so sodelovali tudi gasilci iz PGD Idrija. Osebo so nepoškodovano našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.15 sta trčila osebno vozilo in kolo z motorjem na parkirišču pred večstanovanjskim objektom v Milčinskega ulici v Celju. Pri padcu se je poškodoval motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posipali del parkirišča, kjer je iztekal bencin iz kolesa z motorja ter odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 8.27 sta v križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune v Mariboru trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci JZ GB Maribor so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.12 je na cesti Slovenj Gradec – Ravne na Koroškem v naselju Sele, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč policistom ter reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so v nesreči štiri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.50 je na Trgu Toneta Čufarja na Jesenicah v gostinskem obratu zagorelo ohišje filtrov. Pred prihodom gasilcev so zaposleni pričeli z gašenjem. Dokončno so požar pogasili gasilci GARS Jesenice, s termovizijsko kamero pregledali prostore ter odsvetoval nadaljnje kurjenje peči za peko. Iz peči so odstranili tudi goreča polena.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.38 se je v naselju Mokrice, občina Vrhnika, iskrilo na transformatorju. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so pregledali objekt ter skupaj z dežurno ekipo Elektro Ljubljana odstranili palico z električnih vodnikov, katera je povzročala iskrenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 0.55 je na Belokranjski cesti v Novem mestu gorelo zapuščeno kombinirano vozilo. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 5.30 je v Trnovski ulici v Ljubljani gorelo drevo. Požar je ugasnil še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato preventivno pregledali okolico požara.

Ob 23.01 so v naselju Željne, občina Kočevje, goreli zapuščeni avtomobilski sedeži. Požar so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Ljubljana

Ob 22.58 je v Kobetovi ulici v Ljubljani gorela vsebina komunalnega zabojnika za embalažo. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana na kraj je bil požar že delno pogašen s strani prijaviteljice. Gasilci so ga dokončno pogasili. Škoda na zabojniku ni nastala.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 22.08 se je v naselju Radovna, občina Gorje, v stanovanjskem objektu sprožil alarm prisotnosti ogljikovega monoksida. Gasilci PGD Bled so izmerili prisotnost manjše količine CO. Objekt so prezračili in zaradi okvarjene peči za centralno ogrevanje odsvetovali kurjenje do prihoda serviserja za peč.

Izpostava Maribor

Ob 6.58 je v Oreškem nabrežju v Mariboru v industrijskem objektu zaradi napake na ventilu uhajal plin. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in zaprli ventil, do onesnaženja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.09 je občan v Zabičah, občina Ilirska Bistrica, v gozdu našel dve neeksplodirani minometni granati. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije. Nevarni najdbi angleške izdelave iz časa druge svetovne vojne so uničili na kraju najdbe. O uničenju so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ljubljana 

Okoli 8.00 se je v Krmčevi ulici v Ljubljani zrušil del starejšega zapuščenega objekta. Pri tem se je del objekta naslonil na garaže sosednjega objekta. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali objekt in opravili zasilno sanacijo, tako da objekt ne predstavlja več neposredne nevarnosti. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni OZRCO MOL, ki bo poiskal možnosti za dokončno sanacijo objekta, da le ta ne bo več predstavljal nevarnosti. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.12 je v Kopitarjevi ulici v Laškem zaradi počene cevi na kurilni napravi iztekala voda v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Laško so zaustavili iztekanje vode in prečrpali izteklo vodo.

Ob 9.00 so v Lokrovcu, občina Celje, gasilci PGD Lokrovec, Dobrova in Ostrožno s pomočjo avtolestve odstranili in razžagali tri drevesa, ki so ogrožala mimoidoče.

Ob 13.28 so gasilci PGD Radeče posredovali v Ulici OF v Radečah, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP za pomoč onemogli osebi.

Izpostava Kranj

Ob 8.23 je na Cesti revolucije na Jesenicah v stanovanju puščala pipa v tuš kabini. Zaradi odsotnosti latnika so gasili GARS Jesenice s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje, zaprli glavni ventil za vodo ter počistili nateklo vodo v kopalnici in predprostoru. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 so gasilci PGD Šempeter pri Gorici, občina Šempeter – Vrtojba v kraju Ošlje odstranili s cestišča podrto drevo. Obveščen je bil dežurni na podjetju Telekom, ker so se podrli tudi štirje drogovi za telefonsko napeljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.24 je na cesti Soteska–Straža pri naselju Dolenje Polje, občina Dolenjske Toplice, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja je drevo razžagal in odstranil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.03 je v naselju Stari trg, občina Slovenj Gradec, prišlo do zdrsa zemeljskega plazu v velikosti 9 x 6 metrov, ki je ogrožal nenaseljen stanovanjski objekt. Gasilci PGD Stari trg so plazišče pokrili s folijo in uredili odvodnjavanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Vreme

V nedeljo bo sprva delno jasno. Ponekod po nižinah bo zjutraj megla, na Primorskem pa bo lahko kakšna ploha ali nevihta. Popoldne se bo od juga pooblačilo, proti večeru bo začelo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C.

Ponoči se bo dež postopno razširil nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, na severozahodu lahko tudi nižje. Prehodno bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju do 12 °C.

V ponedeljek čez dan bo dež povsod ponehal, veter bo obrnil v jugozahodno smer. Popoldne se bo delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 °C.

V torek in sredo bo večinoma suho, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.