Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. septembra 2020.

Poplave

Dne 25. 9. 2020 je vremenska fronta z obilnim deževjem prizadela predvsem območje Primorske, v popoldanskih urah tudi območje Koroške. Na območjih občin Ajdovščina, Cerkno, Črna Na Koroškem, Domžale, Dravograd, Hoče-Slivnica, Izola, Jesenice, Koper, Lendava, Maribor, Mengeš, Miren-Kostanjevica, Mozirje, Nova Gorica, Prevalje, Puconci, Rače-Fram, Ravne Na Koroškem, Renče-Vogrsko, Ribnica Na Pohorju, Sevnica, Slovenj Gradec, Šempeter-Vrtojba, Šentilj in Tolmin je bilo skupaj zabeleženo 121 dogodkov. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore objektov, zaradi razmočenega terena in vetra so se podirala drevesa, meteorne vode so zalile posamezne dele vozišč. Sprožilo se je tudi 6 zemeljskih plazov, ki ogrožajo objekte. Na intervencijah so posredovali gasilci iz 34 gasilskih enot, od tega 6 iz poklicnih enot in 28 prostovoljnih gasilskih društev.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.31 je v Ulici 9. septembra, občina Šempeter Vrtojba, meteorna voda zalila kletne prostore v stanovanjskem objektu. Vodo so prečrpali gasilci PGD Šempeter.

Ob 2.36 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, zaradi narasle meteorne vode obtičalo kombinirano vozilo. Vozilo so izvlekli gasilci PGD Šempeter.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

 Ob 8.43 je na mejnem prehodu Starod, občina Ilirska Bistrica, voznik pri sestopu iz tovornega vozila padel in se hudo telesno poškodoval. Posredovali so prvi posredovalci skupine AED Podgrad, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica. Reševalci so osebo dokončno oskrbeli ter predali hrvaškim kolegom.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 18.00 sta se izgubila dva gobarja na območju Pokljuke, občina Bled. Posredovali so reševalci GRS Radovljica, ki so gobarja našli ter ju pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.52 je v naselju Belo, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, odklopili akumulator in z vitlom potegnili vozilo nazaj na cestišče. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 13.46 sta v naselju Ivenca v občini Vojnik trčili tovorni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika. Reševalci NMP Celje so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 7.26 sta na cesti Radovljica–Lesce, občina Radovljica, trčili osebni vozili, eno od teh se je prevrnilo na bok. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci GARS Jesenice ter Kranj so dve osebi rešili iz vozila, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji ter očistili cesto.

Ob 22.16 je na cesti Šenčur–Velesovo, v naselju Srednja vas pri Šenčurju, občina Šenčur, osebno vozilo trčilo v podrto drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo avtodvigala vozilo dvignili s podrtega drevesa in postavili nazaj na vozišče ter odstranili podrto drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.01 sta na regionalni cesti Želodnik–Trojane, pri odcepu za Krtino, občina Lukovica, čelno trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale ter PGD Lukovica, Blagovica in Prevoje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki je bila nato prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 7.31 so na kamniški obvoznici pri bencinskem servisu Petrol verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulatorje na vozilih in vozila odstranili s cestišča. Reševalci NMP Kamnik so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 7.35 sta se regionalni cesti Litija–Zagorje, občina Litija, pri srečanju oplazila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, usmerjali promet ter nudili pomoč avtovleki pri odstranjevanju vozil s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 14.31 se je na regionalni cesti Moste–Mengeš tovorno vozilo za prevoz betona umikalo stoječi koloni in se prevrnilo na bok.Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč lažje poškodovanemu vozniku, odklopili akumulator na vozilu, prestregli iztekajočo hidravlično olje in motorne tekočine, odstranili podrto smreko, posuli iztekle nevarne snovi in pomagali vlečni službi pri dvigu vozila. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Kamnik in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.49 je na avtocesti med Logatcem in Vrhniko, občina Logatec, v smeri Ljubljane tovorno vozilo naletelo na osebno vozilo. V nesreči je umrl sedemletni otrok iz osebnega vozila, še en otrok in mama pa sta poškodovana. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvlekli ponesrečence iz osebnega vozila, pomagali reševalcem NMP Logatec, Cerknica in Postojna pri oživljanju in oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Primorska avtocesta je bila zaradi nesreč med Logatcem in Vrhniko več ur zaprta v smeri proti Ljubljani.

Ob 15.37 se je v naselju Spodnja Senica, občina Medvode, osebno vozilo prevrnilo na streho. Še pred prihodom gasilcev na kraj je voznik sam prišel iz vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavaroval kraj dogodka, do prihoda reševalcev vozniku nudili prvo pomoč, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa.

Ob 15.57 je na regionalni cesti Litija–Zagorje, občina Litija, osebno vozilo trčilo v zid. Posredovali so gasilci PGD Litija in Trbovlje, ki so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč eni poškodovani osebi, odklopili akumulator na vozilu ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 16.22 sta v križišču Kopališke ceste in Ceste talcev v Domžalah trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka ter opravili pregled. Reševalci NMP Domžale so pregledali eno lažje poškodovano osebo.

Ob 14.45 je na avtocesti med Logatcem in Vrhniko, občina Logatec, v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na odstavnem pasu. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbeli na kraju. Primorska avtocesta je bila zaradi nesreče med Logatcem in Vrhniko več ur zaprta v smeri proti Ljubljani.

Ob 14.48 je na avtocesti med Logatcem in Vrhniko, občina Logatec, v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP Logatec, Cerknica in Postojna pri oskrbi ponesrečenca, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Primorska avtocesta je bila zaradi nesreč med Logatcem in Vrhniko več ur zaprta v smeri proti Ljubljani.

Izpostava Maribor

Ob 15.10 so v Ulici Eve Lovše v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, posipali iztekle tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani, ena je bila odpeljana v UKC Maribor.

Ob 23.37 so v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje in z vpojnim sredstvi posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se je ena oseba poškodovala.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.22 je v naselju Podgora, občina Straža, tovorno vozilo naloženo s hlodi v ovinku zapeljalo s ceste, se zaletelo v nenaseljeno stanovanjsko hišo in se prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in preverili iztekanje motornih tekočin. Po preložitvi hlodov na dve drugi vozili so tovorno vozilo postavili na kolesa. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Delavci Elektra so odklopili elektriko in popravili porušen drog električne napeljave. Cesto je počistil dežurni delavec cestno vzdrževalnega podjetja.

Ob 7.43 je na cesti Trebnje–Mirna v naselju Dol pri Trebnjem, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se zaletelo v brežino in prevrnjeno ostalo na boku. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali prevrnjeno vozilo, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Trebnje so poškodovano voznico oskrbeli in jo odpeljali na pregled v ZD Trebnje. Dežurni delavec cestnega podjetja je počistil cesto.

Izpostava Postojna

Ob 18.18 sta na cesti Kozina–Starod pri odcepu za naselje Rožice, občina Hrpelje – Kozina, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka ter preventivno odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 7.40 sta v naselju Miklavž pri Ormožu čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem NMP Ormož pri oskrbi dveh poškodovancev in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.06 sta na glavni cesti v Kotljah, občina Ravne na Koroškem trčili osebno in kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovana z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 13.20 je v naselju Straže v občini Mislinja osebno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so tri poškodovane osebe prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 19.54 sta na cesti Dravograd–Maribor v občini Muta trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dve osebi iz vozila, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali razlite motorne tekočine po vozišču in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor. Vozišče so očistili delavci cestnega podjetja.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 20.04 se je v ulici Ob gozdu v Mariboru zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo po stopnišču objekta. Gasilci JZ GB Maribor so prezračili objekt, izmerili prisotnost nevarnih plinov in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.50 je v Grajski ulici v Murski Soboti v kopalnici zagorel bojler. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.24 je v naselju Idrsko, občina Kobarid, gorela elektro omarica v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kobarid so požar pogasili in pregledali elektro napeljave ter ostale prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Trbovlje

Ob 10.10 se je na Cesti zmage v Zagorju ob Savi zaradi kratkega stika na električni napeljavi kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Zagorje mesto so odklopili akumulator, vozilo prezračili in pregledali s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost nevarnih plinov in voznici odsvetovali uporabo vozila pred opravljenim strokovnim pregledom.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.49 je v naselju Žitkovci, občina Dobrovnik, gorelo 80 bal sena. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovnik in Žitkovci.

Ob 17.21 se je v Žitkovcih, občina Dobrovnik, ponovno vžgala balirana slama. Gasilci PGD Žitkovci in Dobrovnik so gorečo slamo pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.11 so na cesti od Velenja proti Paki gasilci PGD Velenje posuli vpojna sredstva po razlitem madežu na dolžini okoli dveh kilometrov.

Ob 18.00 so v naselju Selo gasilci PGD Velenje posuli oljni madež na površini 9 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 so na Babškovi poti na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica posuli razlito gorivo po cestišču v dolžini okoli 500 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.58 so v naselju Žukovo, občina Ribnica, naleteli na topovsko granato kalibra 100 mm, italijanskega izvora. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske Regije so granato uničili na kraju najdbe. Zavarovanje so zagotavljali policisti PP Ribnica.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.45 so v ulici Toneta Melive v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi.

Ob 17.30 so v Slomškovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Zreče iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 10.28 je v Cankarjevi ulici v Radovljici v stanovanju počil radiator, voda pa je iztekala po prostoru. Gasilci PGD Radovljica so zaprli dotok tople vode in vodo iz stanovanja izčrpali.

Ob 12.55 so v Likozarjevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.57 so v Paplerjevi ulici v Borovnici gasilci PGD Borovnica nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.04 so v Ulici Eve Lovše v Mariboru v garažni hiši trgovskega centra gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili otroka.

Izpostava Ptuj

Ob 0.03 je na Rogaški cesti na Ptuju v kopalnici počila vodovodna cev. Gasilci PGD Ptuj so zaprli glavni ventil in iz prostora odstranili namočeno pohištvo.