Skoči do osrednje vsebine

Predsednik republike na uradnem obisku v Severni Makedoniji

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor se je od petka, 25. septembra do sobote, 26. septembra 2020 mudil na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji.
slovenski predsednik ob govorniškem pultu, sedeči poslanci in poslanke v dvorani makedonskega Sobranja

Nagovor predsednika Republike Slovenije na slavnostni seji na slavnostni seji Sobranja Republike Severne Makedonije. | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: UPRS.

Po sprejemu z vojaškimi častmi v Skopju sta se slovenski predsednik gospod Borut Pahor in predsednik republike Severne Makedonije gospod Stevo Pendarovski zadržala v pogovoru na štiri oči, temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije pod vodstvom obeh predsednikov.

Po novinarski konferenci je predsednik Republike Slovenije na slavnostni seji makedonskega Sobranja nagovoril poslance. Pred nagovorom se je srečal s predsednikom Sobranja gospodom Talatom Xhaferijem. Srečal se je tudi s predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije gospodom Zoranom Zaevim in položil venec k grobnici Goceta Delčeva v cerkvi Svetega Spasa.

Uradni obisk je predsednik republike naslednji dan sklenil na Ohridu, kjer se je srečal s slovenskimi policisti, ki makedonskim kolegom pomagajo varovati mejo.