Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin in ministrica Šekerinska za dobro sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo še naprej

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v petek, 25., in jutri, v soboto, 26. septembra, na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja član delegacije ob uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji. Med obiskom je imel obrambni minister Tonin tudi dvostransko srečanja z obrambno ministrico Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko. Kot je poudarila ministrica, je minister Tonin prvi obrambni minister, ki je obiskal Severno Makedonijo po njenem vstopu v zvezo Nato marca letos.

Minister Matej Tonin je ob začetku srečanja čestital ministrici Radmili Šekerinski ob vstopu v zvezo Nato. Severna Makedonija se je marca letos v zavezništvo vključila kot 30. država tudi z intenzivno podporo Slovenije. »To je velik dosežek za severnomakedonski obrambni sistem in državo kot celoto,« je v svojem nagovoru poudaril minister Tonin ter dodal, da Slovenija podpira države Zahodnega Balkana na poti v evropske integracije. Sodelovanje na Zahodnem Balkanu je tudi prednostna tema slovenskega predsedovanja tako Pobudi za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope – CEDC v letošnjem letu kot tudi Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Tudi sicer je dvostransko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Severno Makedonijo dobro. Letos je mandat obrambnega svetovalca v Skopju nastopil Primož Šavc, ki opravlja tudi naloge vršilca dolžnosti obrambnega atašeja.

Ministra sta se v nadaljevanju pogovora dotaknila tudi ostalih sodelovanj med državama, kot so skupne aktivnosti na vadišču Krivolak (predvsem v okviru vojaške vaje Challenge), slovenska pomoč pri razvoju usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev, regionalne pobude, kot je pobuda Balkanske zdravstvene namenske sile (BMTF). Slednje bodo predstavljale večnacionalno regionalno vojaško zdravstveno zmogljivost hitrega odziva, ki bo zmožna zagotavljati zdravstveno oskrbo v primeru naravnih in drugih nesreč ter v mednarodnih operacijah in misijah. Vodilno vlogo v pobudi BMTF bo letos prevzela Republika Severna Makedonija, leta 2022 pa ji sledi Slovenija. Kot je poudaril minister Tonin, gre za eno od perspektivnejših regionalnih iniciativ, Slovenija bo ob dobrem sodelovanju s Severno Makedonijo zagotovila kontinuirano delovanje tudi v času našega vodenja pobude. Obe državi si bosta tudi v prihodnje prizadevali za skupne nastope v mednarodnih operacijah in misijah.

Obisk v Republiki Severni Makedoniji je za ministra Tonina prvi dvostranski obisk v tujini v tem mandatu. »Vesel sem, da se je sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo v preteklih letih okrepilo in verjamem, da bomo dobro sodelovali tudi naprej,« je ob robu obiska povedal minister Tonin, ki je ministrico Radmilo Šekerinsko povabil na obisk v Slovenijo v letu 2021.

Minister mag. Matej Tonin se bo kot član delegacije ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije danes udeležil še srečanja s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, srečanja s predsednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, slavnostne seje Sobranja ter srečanja s predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Jutri si bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in obrambni minister mag. Matej Tonin ogledala še predstavitveno vajo specialnih sil Armade Republike Severne Makedonije (ARSM).