Skoči do osrednje vsebine

Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 na znamki Pošte Slovenije

Generalna skupščina Združenih narodov, v okviru katerih deluje tudi Mednarodna konvencija za varstvo rastlin (IPPC), je razglasila leto 2020 za mednarodno leto zdravja rastlin, ki ga obeležujemo tudi v Sloveniji. V ta namen je Pošta Slovenije izdala posebno znamko in s tem pripomogla k osveščanju o pomenu zdravih rastlin, ki so vir vsega življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane.

Znamka z napisom Mednarodno leto zdravja rastlin, na njej hrošč in gnil list

Znamla Mednarodnega leta zdravja rastlin | Avtor: Pošta Slovenije

Pošta Slovenije je ob Mednarodnem letu zdravja rastlin 2020 izdala znamko ter ovitek prvega dne in nam tako pomagala pri obeležitvi leta, ko želimo širšo javnost seznaniti s pomenom ohranjanja zdravih rastlin.

Rastlinske bolezni in škodljivci uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane in posledično zvišujejo ceno hrane. Zdrave rastline nam dajejo hrano in kisik, ki ga potrebujemo za dihanje, ohranjajo videz krajine, biološko raznovrstnost, varujejo okolje ter blažijo klimatske spremembe, mnogim pa zagotavljajo vir dohodka. Povečana mednarodna trgovina in množična potovanja omogočajo škodljivim organizmom rastlin širjenje na nova območja, kjer se lahko ustalijo in povzročajo velike škode. V Evropski uniji veljajo stroga pravila za uvoz in trgovanje z rastlinami in rastlinskim materialom; vnos rastlin s potniško prtljago pa je razen petih sadežev: banane, mandlja, kokosa, duriana in ananasa prepovedan. Varujmo rastlin, naš vir življenja.