Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. septembra 2020

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.37 se je na delovišču na Rjavi cesti v Ljubljani zgodila delovna nesreča, v kateri je delavec pri delu na višini padel z lestve ter si pri tem poškodoval. Poškodovanca so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali  na zdravljenje UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.20 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radne, občina Sevnica, v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Sevnica so nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 10.31 je poletela ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske v Bohinjsko Bistrico, občina Bohinj, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola.

Ob 17.23 so v naselju Vranja Peč, občina Kamnik, reševalci NMP Kamnik oskrbeli nenadno obolelo osebo. Posredoval je helikopter HNMP Slovenske vojske in obolelo osebo prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 0.51 so v naselju Križni vrh v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Laporje so s pomočjo defibrilatorja nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenka Bistrica. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 je dežurna ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske posredovala v Cerknem, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.41sta v naselju Večje brdo, občina Dobje, trčili kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi v prometni nesreči poškodovanim osebam.

Izpostava Kranj

Ob 11.55 je v naselju Moste, občina Žirovnica, traktor zapeljal z nadvoza nad avtocesto in padel v jarek ob vozišču. Gasilci GARS Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, traktor postavili nazaj na kolesa in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju ter reševalcem NMP, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli.

Izpostava Postojna

Ob 15.08 se je na cesti Pivka - Ribnica, občina Pivka, po bregu navzdol ob cestišču prevrnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo odpadno železo. Posredovali so gasilci PGD Postojna in Pivka, ki so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali štiristo litrov goriva, odklopili akumulator, odstranili poškodovano varovalno ograjo ter posuli razlite tekočine z vpojnim sredstvom.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.46 so v Grajski vasi, občina Braslovče, zagorela drva v drvarnici ter posledično tudi objekt. Posredovali so gasilci PGD Grajska vas, Gomilsko in Braslovče, ki so zavarovali kraj ter pogasili požar. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 15.34 je na Tržaški cesti v Mariboru gorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel motorni predel osebnega vozila, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.53 sta v Bereči vasi, občina Metlika, gorela osebno vozilo in počitniška prikolica. Gasilci PGD Suhor in Metlika so ogenj, ki je uničil vozilo in prikolico, drva ter podrast, pogasili. Na kraju dogodka so bili policisti in dežurni delavec elektro podjetja.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 2.06 je v Trnovski ulici v Ljubljani gorela trava in podrast. Ogenj je zajel tudi bližnjo smreko. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 20.15 je na Poti na Rakovo jelšo, občina Ljubljana,  gorela plastična gradbiščna ograja. Požar so pogasili gasilci PGD Trnovo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.26 so v Ulici Ivana Roba, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana, pogasili dva zabojnika za zbiranje odpadkov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 10.05 se je na cesti Senovo – Mali Kamen, občina Krško, razlilo hidravlično olje iz traktorja po vozišču. Gasilci PGE Krško so razlite tekočine posuli z absorbentom. Dežurni delavci cestnega podjetja pa so odstranili traktor z vozišča.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v bližini Tolmina kjer sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,8 kg, avstrijskega porekla; dve ročni bombi mase 1,1 kg, avstrijske izdelave in ročno bombo mase 0,52 kg, italijanske izdelave. Nevarne najdbe iz prve svetovne vojne, sta do uničenja primerno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.22 so na Kržičnikovi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Brežice do obolele osebe. Reševalci NMP so nato obolelo osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljene v UC Brežice. Gasilci pa so tudi nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 18.09 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, osebe ostale v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice na kraj dogodka, je hišnik rešil osebe. Dvigalo so izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 je prišlo do pomankanja vode v bazenih z ribami v ribogojnici v naselju Jeranovo v občini Kamnik. Gasilci PGD Kamnik so iz bližnjega bajerja prečrpali vodo in napolnili bazene.

Napoved za naslednje dni

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Pogostejše padavine bodo na zahodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ki bo predvsem ob morju in v višjih legah okrepljen. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 °C.

Ponoči bo oblačno, pogosto bo deževalo. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 metrov nad morjem. Prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju okoli 13 °C.

V soboto bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 16 °C.

V nedeljo bo sprva delno jasno s hladnim in meglenim jutrom. Čez dan se bo znova pooblačilo, popoldne ali proti večeru se bo od jugozahoda dež postopno razširil nad vso Slovenijo. V ponedeljek čez dan bo dež ponehal.

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, se bodo v petek in v prvem delu noči na soboto predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi.

Hidrološko stanje in napoved

Po podatkih Oddelka za Hidrološke napovedi, Agencije RS za okolje, reke in hudourniški vodotoki na Vipavskem naraščajo, ponekod že prihaja do razlivanj. V petek čez dan bodo Vipava in njeni pritoki še naraščali, možna so razlivanja, ponekod tudi poplavljanja ob strugah.

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/