Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk ministrice za pravosodje v Slovenskih Konjicah

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič s sodelavci je danes, 25. septembra 2020, obiskala Slovenske Konjice, kjer je imela sestanek s predsednico Okrajnega sodišča Branko Doberšek Keršič, sledil je obisk Zavoda za šport, ki je eden od izvajalcev sankcij, kjer oseba opravlja delo v splošno korist, obisk pa je zaključila s srečanjem z županom Darkom Ratajcem.

Kot je v izjavi za javnost po zaključku obiska dejala ministrica Kozlovič, »zame je izjemnega pomena, da pridem na teren, kjer lahko neposredno ugotovimo, kako naši ukrepi delujejo na prebivalce, predvsem pa da dobimo povratno informacijo o zakonodaji, ki jo pripravljamo.« Tako so se na sestanku na okrajnem sodišču pogovarjali predvsem o načrtovani reformi sodišča in vzpostavitvi enotnega okrožja, kar ne pomeni, da bi kjerkoli v Sloveniji ukinjali sodišča, ampak da »lahko dodamo še dodatne vsebine, ki bi jih približali ljudem in bi s tem sama pravica bila še bližje ljudem.« Posebno pozornost so namenili tudi izmenjavi izkušenj na področju digitalizacije. Ob tem so na okrajnem sodišču izrazili željo, da bi čim hitreje vzpostavili sistem e-dražb, ki je načrtovan v začetku novembra.

Sledilo je srečanje z zaposlenimi na Probacijski enoti Celje in obisk Zavoda za šport Slovenske Konjice, ki je eden od izvajalcev sankcij, kjer oseba opravlja delo v splošno korist. V Slovenskih Konjic deluje devet takih institucij, ki so pripravljene sprejeti posameznika, ki izvaja delo v javno korist. »Gre za izrekanje alternativnih kazni, kar v ministrstvu podpiramo, saj je to tako za storilca kot tudi za samo skupnost izjemno koristno, tudi z vidika resocializacije,« je dejala ministrica in pozvala tudi ostale organizacije, naj se takim oblikam delovanja pridružijo.

Obisk Slovenskih Konjic je delegacija ministrstva zaključila s srečanjem pri županu Občine Slovenske Konjice Darkom Ratajcem. Ob tej priložnosti se je ministrica zahvalila županu, saj smo letos uredili vprašanje lastništva stavbe, v kateri deluje okrajno sodišče. V nadaljevanju pa so se pogovorili o prihodnjih investicijskih vložkih v omenjeno stavbo (zamenjava toplotne podpostaje, ureditev dostopa za invalide in posebna razpravna dvorana za ranljive skupine). »Danes je župan povedal, da nam lahko odstopijo en del stavbe na podstrešju, ki ga bomo lahko namenili za arhiv,« je izjavo za javnost zaključila ministrica.