Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki sedmega kontingenta Slovenske vojske na misiji v Latviji sodelovali na številnih vajah

Pripadniki sedmega kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence) prehajajo v drugo polovico delovanja v Latviji. Od junija so skupaj z ostalimi pripadniki bojne skupine sodelovali na številnih vajah in dokazali, da se v mednarodnem okolju odlično znajdejo ter uspešno izmenjujejo svoje znanje in izkušnje z drugimi nacijami bojne skupine.

Sedmi kontingent, ki mu poveljuje stotnik Damijan Kogej in deluje znotraj bataljonske bojne skupine pod poveljstvom kanadske vojske, sestavljajo vod minometov 120 mm iz Baterije za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 72. brigade, usmerjevalci združenega ognja, pripadniki artilerijskega izvidniškega oddelka Vojske Črne gore, vojaški policisti in nacionalni podporni element. Sodeluje pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti.

Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganja v njegovi vzhodni soseščini. Z navzočnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč zvezo Nato. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot in pripadnikov Slovenske vojske. Operacija izraža jasno odvračalno sporočilo, da se bo zavezništvo odzvalo tam, kjer je to potrebno in ko je to potrebno, oziroma da bo vsakršna agresija proti katerikoli zaveznici odvrnjena z ustreznim skupnim vojaškim odzivom.

Pripadnika Slovenske vojske streljata z minometom

Pripadnika Slovenske vojske streljata z minometom | Avtor: arhiv Slovenske vojske

1 / 2