Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. 9. 2020

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 je v Fabianijevi ulici v Ljubljani zaradi zamašenega odtoka meteorna voda s strehe zalivala stanovanje v petem nadstropju večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnji vdor vode v stanovanje in posesali nateklo vodo. Sanacijo bo prevzelo specializirano podjetje.

Močan veter

Izpostava Ptuj

Ob 16.44 je v naselju Libanja, občina Ormož, močan sunek vetra odkril del strehe na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ivanjkovci so odkrito streho na površini okoli 20 kvadratnih metrov prekrili s folijo.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 22.12 se je v naselju Vojsko, občina Kozje, občan v vinogradu prevrnil s traktorjem in se smrtno poškodoval. Gasilci PGD Podsreda so odklopili akumulator in mrtvo osebo prenesli do reševalnega vozila. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.51 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Dravograda v UKC Maribor.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 19.17 se je na območju Straže na Bledu pričela iskalna akcija za pogrešanim otrokom pod vodstvom Policije. Reševalci GRS Radovljica, gasilci PGD Bled in Ribno, enota reševalnih psov SIP Gorenjske in ZRPS Gorenjske, Letalska enota Policije in policisti PU Kranj so preiskali celotno območje Straže in izsledili otroka. Otroku, ki je bil poškodovan, je bila nudena prva pomoč, prenesli so ga do makadamske ceste, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Bled in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.07 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčila osebno vozilo in kolesar. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem, ki so na kraju oskrbeli poškodovanega kolesarja ter ga prepeljali v bolnico Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.33 so na dolenjski avtocesti na viaduktu Reber, občina Grosuplje, v smeri proti Ljubljani, trčila tri osebna vozila, eno pa je s kraja dogodka pobegnilo. Gasilci PGD Šmarje - Sap in Grosuplje ter GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Ljubljana so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.20 je v križišču trzinske obvoznice in ulice Dobrave, občina Trzin, kombinirano vozilo brez zaviranja naletelo v osebno vozilo, ki se je zaradi trka zagozdilo pod odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale in gasilec PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom zvlekli vozilo izpod ograje, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in gorivo ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Domžale so osebo prepeljali v UKC Ljubljana. Trzinska obvoznica je bila zaradi nesreče slabo uro popolnoma zaprta v smeri proti Domžalam.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.39 je na Ljutomerski cesti v Radencih prišlo do prometne nesreče med osebnim vozilom in motornim kolesom. V nesreči sta se dve osebi lažje poškodovali in so ju na kraju oskrbeli reševalci iz ZD Gornja Radgona. Gasilci PGD Gornja Radgona so opravili pregled in protinaletno zavarovali kraj dogodka.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 4.20 je gorel stanovanjski objekt v Cegelnici, občina Naklo. Posredovali so gasilci GARS Kranj, PGD Naklo, Duplje in Podbrezje. Zgorela je streha dolžine 35 metrov in širine 6 metrov. Strop se je podrl v kuhinjo. Nastala je večja materialna škoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.56 se je v Lunačkovi ulici v Ljubljani v kuhinji stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe na štedilniku smodila pozabljena hrana. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana na kraj se je stanovalka vrnila domov in odklenila vrata stanovanja. Gasilci so odstranili posodo s hrano s štedilnika in prezračili stanovanje. Do požara ni prišlo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.57 je v naselju Dobravice pri Velikem Gabru, občina Trebnje, gorel kozolec. Še pred prihodom gasilcev so začetni požar začeli gasiti domačini, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje, Sela pri Šumberku, Zagorica, Log in Veliki Gaber ter objekt pregledali s termo kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.44 so v kraju Arja vas, občina Žalec, na njivi goreli ostanki hmelja. Posredovali so gasilci PGD Arja vas, Dobriša vas - Petrovče in Žalec, ki so požar pogasili, s pomočjo delovnega stroja so odpadke razkopali ter zalili z vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 19.24 so v Industrijski ulici v Rušah gasilci PGD Ruše pogasili posušene odpadke z vrtov, ki so tleli na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana 

Ob 22.58 je v ulici Zvezda v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 17.34 je na lokalni cesti Boštanj—Vrh pri Boštanju, občina Sevnica, iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so kraj dogodka zavarovali, preprečili nadaljnje iztekanje, razlite tekočine posuli z vpojnim sredstvom in očistili vozišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.53 so gasilci PGD Slovenske Konjice v kraju Zgornja Pristava s tehničnim posegom odprli vrata objekta ter tako omogočili vstop reševalcem in policistom do obolele osebe.

Ob 20.35 so v Kasazah, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze - Liboje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 18.31 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala v večstanovanjski stavbi in rešili dve osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 je v stanovanju v Cankarjevi ulici v Novi Gorici, zaradi napake na centralnem vodovodnem sistemu, poplavilo stanovanje. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so preprečili iztek vode in prečrpali vodo iz stanovanjskih prostorov.

Izpostava Ptuj

Ob 19.29 so gasilci PGD Ptuj v ulici Orešje na Ptuju s tehničnim posegom odprli zaklenjena vrata osebnega vozila, v katerem se je nahajal otrok.

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo v zahodni Sloveniji pretežno oblačno, dopoldne se bodo začele pojavljati krajevne padavine. Drugod bo deloma sončno, zjutraj bo po nižinah megleno. Popoldne bo nekaj kratkotrajnih ploh. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C. Ponoči se bo dež na zahodu okrepil, nastajale bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Do jutra se bodo padavine razširile nad večji del države. Na Notranjskem in Primorskem bo pihal okrepljen južni veter. Jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju okoli 19 °C.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, še se bodo pojavljale plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na zahodu. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 °C.

V noči na soboto bo dež znova zajel vso Slovenijo, meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 metrov. Zapihal bo severni veter, na Primorskem burja. V soboto bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. V nedeljo bo sprva sončno s hladnim jutrom. Čez dan se bo znova pooblačilo, popoldne bo od juga pričelo deževati. Znova se bo okrepil severovzhodni veter, na Primorskem burja.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, se bodo v noči na petek in v petek predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/