Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch podpisala Aneks o podpori projekta »Gorski Kotar«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec slovesno podpisala Aneks o podpori projekta "Gorski Kotar". Ministrstvi s tem pristopata k skupnemu projektu Vzorčne turistično - izobraževalne kmetije Gorski Kotar, ki bo v kraju Prezid v Gorskem Kotarju.

Ministrica dr. Jaklitsch je ob podpisu izrazila zadovoljstvo, da je bil narejen naslednji korak k uresničitvi projekta, ki je izjemnega pomena za avtohtono slovensko skupnost v Gorskem Kotarju, v sodobnih časih, tudi zaradi odmaknjenosti od mestnega vrveža, pa ima tudi velik turistični potencial. Slovenska narodna skupnost v teh krajih je v zadnjem desetletju doživela pravi preporod, zato nas veseli, da se ob pestrem kulturnem delovanju povečujejo gospodarske aktivnosti. Zaradi same lege je to območje najbolj oddaljeno od urbanih in jezikovno vplivnih centrov, zato se je tu najbolj obdržala jezikovno avtohtona govorica slovenskega jezika.

S tovrstnimi projekti se krepi tudi samozavest Slovencev na tem območju, ki so že tradicionalno močno povezani s Slovenijo, obenem pa so lahko odlični ambasadorji čezmejnega sodelovanja, povezovanja, sožitja in dobrih med sosedskih odnosov. Vzorčna kmetija bo zagotovo postala tudi kraj srečavanja slovenske skupnosti, saj ta sedaj nima ustreznih lastnih prostorov.

Z namenom in ciljem učvrstitve in razvoja slovenske narodne skupnosti v Gorskem Kotarju se je Republika Slovenija pred tremi leti odločila, da pristopi k projektu Vzorčne turistično izobraževalne kmetije, ki bo postala večnamenski center. Poleg kmetijske in turistične dejavnosti bo v tej stavbi kulturno, izobraževalno in informativno središče gorskokotarskih Slovencev s sedežem v Prezidu. Da gre pri projektu vzpostavitve vzorčne kmetije za primer dobre prakse dokazuje vzorčna kmetija v Porabju, ki sta jo z namenom krepitve slovenske identitete med Porabskimi Slovenci prav tako podprli Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu.