Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo pred tretjo obravnavo predlogov dveh obrambnih zakonov optimističen

Pred tretjo oziroma zadnjo obravnavo predloga Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 in predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi v Državnem zboru, ki bo v torek, 29. septembra, je minister za obrambo mag. Matej Tonin izrazil prepričanje, da bosta zakona sprejeta in da se bodo razmere v Slovenski vojski s tem končno začele urejati.

Odbor za obrambo Državnega zbora je 3. septembra na drugi obravnavi potrdil predlog Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026, ki bo Slovenski vojski v naslednjih šestih letih namenil skupaj 780 milijonov evrov za zagotovitev osnovnih pogojev za nadaljnje uspešno izvajanje nalog. Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi pa so člani Odbora za obrambo na drugi obravnavi potrdili 9. septembra.

Kot je dejal minister za obrambo mag. Matej Tonin, je podpora med političnimi strankami za sprejetje Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi dovolj velika, da bi bila zakona lahko sprejeta. Ob tej je poudaril, da gre za sredstva, ki bi jih Slovenska vojska morala dobiti že v preteklosti in so nujna za njeno preživetje. Predlog prvega zakona opredeljuje, da Slovenska vojska leta 2021 in 2022 dobi po 100 milijonov evrov, v nadaljnjih štirih letih pa po 145 milijonov letno. Glede na načrte prejšnje vlade to pomeni, kot je pojasnil minister mag. Tonin, letno približno 50 milijonov dodatnih sredstev oziroma približno 300 milijonov EUR za načrtovano obdobje. »Mislim, da je to najmanj, kar si Slovenska vojska zasluži in potrebuje,« je povedal mag. Tonin, saj bi glede na strateško planske dokumente potrebovala več kot tri milijarde EUR. Poudaril je tudi, da vlada »ne izbira med zdravjem in varnostjo. Ta vlada želi zagotoviti tako zdravje kot varnost. Za zdravje bodo zagotovljena sredstva predvsem iz evropskih finančnih skladov. S tem pa nam bo omogočeno nekoliko več prostora za investicije v obrambo in varnost.« Minister za obrambo je pojasnil tudi, da si vodstvo Ministrstva za obrambo z različnimi ukrepi prizadeva rešiti kadrovski primanjkljaj v Slovenski vojski, tudi s spremembami Zakona o obrambi. Pri tem so prvi odzivi po izvajanju ukrepov zelo pozitivni, saj se je število kandidatov za vojake, ki so že začeli z usposabljanjem, precej povečalo glede na zadnja leta. To kaže, da gredo ukrepi v pravo smer, je še povedal minister mag. Tonin.