Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. september 2020

Potres

Ob 6.41 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Šmarjeških Toplic, 57 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarjeških Toplic in okolice.

 

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 17.54 so zaradi nepravilnega dograjevanja novogradnje osnovne šole na Notranjski cesti v Logatcu meteorne vode zalile prostore hodnik ter tri učilnice v skupni površini okoli 150 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 so gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica iz zabaviščnega centra na Bevkovem trgu v Novi Gorici izčrpali meteorno vodo

Ob 15.30 je v Solkanu, občina Nova Gorica, meteorna voda zalila podvoz, v katerem so ostala tri vozila. Iz podvoza so jih rešili gasilci JZ GRD Nova Gorica.

Ob 15.42 je v Vrtni ulici v Novi Gorici meteorna voda vdirala v kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilca PGD Nova Gorica sta na kraju ugotovila, da je voda že odtekla.

Ob 15.40 so gasilci PGD Nova Gorica v Prvomajski ulici v Novi Gorici izčrpali meteorno vodo iz kleti večstanovanjskega objekta.

Ob 15.47 so v ulici Ledine v Novi Gorici posredovali gasilci PGD Nova Gorica, kjer je meteorna voda zalila stanovanjski objekt.

Ob 15.46 je voda zalivala klet gostinskega objekta v Bazoviški ulici v  Novi Gorici. Ob prihodu gasilcev PGD Nova Gorica, so ti ugotovili, da je voda odtekla iz kletnih prostorov.

Ob 15.51 je meteorna voda zalila stanovanjski objekt v Miloševi ulici v Novi Gorici. Posredovali so gasilci PGD Nova Gorica.

Ob 16.03 so v Kosovelovo ulici v Novi Gorici posredovali gasilci PGD Nova Gorica,  kjer so meteorne vode zalile stanovanjski objekt.

Ob 16.36 so gasilci PGD Nova Gorica v Marušičevi ulici v Novi Gorici iz kletnih prostorov izčrpali meteorno vodo.

Ob 15.55 so gasilci PGD Nova Gorica na Kidričevi ulici v Novi Gorici izčrpali meteorno vodo iz zalite kleti večstanovanjskega objekta.

Ob 16.39 sta gasilca PGD Nova Gorica v Erjavčevi ulici v Novi Gorici odmašila zamašen jašek meteorne vode.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.05 se je v kraju Lokovica, občina Šoštanj, pri delu v gozdu prevrnil traktor, v katerem je ostal ukleščen voznik. Reševalci NMP Velenje so poškodovanca oskrbeli in ga predali dežurni ekipi HNMP Maribora. Helikopter SV jo je prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebi iz traktorja, pomagali pri prenosu do reševalnega vozila in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.58 si je v Orlici, občina Radlje ob Dravi, pri delu z motorno žago občan poškodoval roko. Prvo pomoč so mu nudili domači in ga peljali do Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi, reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.30 je poletel helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze v Mursko Soboto in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 16.25 se je na območju naselja Soteska v občini Dolenjske Toplice pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V njej so sodelovali gasilci iz PGD Soteska, Podturn, Vavta vas ter vodniki z reševalnimi psi SIP KZS Skupina 8 in ZRPS Dolenjska. Pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se nadaljuje jutri zjutraj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.05 sta v Dobrnežu, občina Slovenske Konjice, sta trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh ponesrečencev, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine in usmerjali promet. Reševalci NMP Slovenske Konjice so dve poškodovani osebi oskrbeli, eno pa prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 10.44 je na cesti med izolsko bolnišnico in Izolo osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri usmerjanju prometa in nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 5.41 sta na križišču Oldhamske in Zoisove ulice v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in sanirali po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.57 sta v Vaneči, občina Puconci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali, razsvetljevali in očistili kraj nesreče, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovanima osebama reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 je na cesti Godovič–Medvedje Brdo, občina Idrija, padel kolesar. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda NMP Idrija ter usmerjali promet.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.06 sta v ulici Loka v Gabrju, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli in počistili razlite motorne tekočine, pomagali pri usmerjanju prometa ter odmaknili poškodovano vozilo na rob ceste. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 19.12 je na lokalni cesti Bič - Žužemberk pri odcepu za Gombišče osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Trebnje so jo odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem pri izvleku osebe iz vozila, njeni oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.53 je v kraju Volog, občina Nazarje zagorel gospodarski objekt v izmeri 20x30 kvadratnih metrov. Gasilci iz PGD Šmartno ob Dreti, Bočna, Gorica ob Dreti, Nazarje in Gornji Grad so požar omejili in pogasili. Varovali so ostrešje stanovanjske hiše ter ga pregledali s termo kamero. Požar je uničil približno 60 kvadratnih metrov ostrešja gospodarskega objekta. Na požarni straži bodo ostali gasilci PGD Šmartno ob Dreti.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.10 se je v Kopalniški ulici na Vrhniki v kletnih prostorih večstanovanjske hiše širil dim. Posredovali so gasilci iz PGD Stara Vrhnika, Vrhnika in Verd. Prezračili so kletne prostore ter opravili pregled z termovizijsko kamero. Vzroka dima niso našli.

Ob 20.56 se je v Gosposki ulici v Ljubljani v kuhinji stanovanja kadilo iz indukcijske kuhalne plošče. Gasilci GB Ljubljana so odklopili ploščo in jo umaknili. Požara ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.30 se je v večstanovanjskem objektu v Ronkovi ulici v Slovenj Gradcu sprožil požarni alarm. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so v podzemni kleti izmerili prisotnost nevarnih plinov in zavarovali območje. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 2.52 so v naselju Arja vas, občina Žalec, goreli hmeljski odpadki. Goreče odpadke so pogasili gasilci PGD Žalec.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.19 je v Bereči vasi, občina Metlika, gorela podrast na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Suhor.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.51 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani na skupnem otoku gorel komunalni zabojnik za mešane odpadke. Gasilci GB Ljubljana so goreči zabojnik pogasili, dva zabojnika v bližini pa preventivno ohladili in pregledali. En zabojnik je uničen, dva pa delno poškodovana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 6.04 je na Posavcu, občina Radovljica, na kombajnu počila cev za hidravliko. Gasilci GARS Kranj in PGD Ljubno so po vozišču razlito olje odstranili.

Ob 18.13 so na Savskem otoku v Kranju v reki Savi opazili oljni madež. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da gre za neznano snov. Na reko Savo so postavili pivnike in jih bodo pustili čez noč.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.34 so gasilci PGD Tolminu v industrijski coni v naselju Poljubinj, občina Tolmin, nevtralizirali razlito hidravlično olje na parkirišču. 

Izpostava Novo mesto

Ob 13.58 je bilo na relaciji ceste Potok—Veliki Podljuben razlito motorno olje. Gasilci GRC Novo mesto so razlitje posuli z vpojnim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Od 7.00 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije, na območju Škabrijela v občini Nova Gorica, zaradi neprimernosti eksplozivnih sredstev za prevoz in skladiščenje, opravili izredno uničenje. Na kraju je bilo uničenih 81 kosov ubojnih sredstev v skupni teži 110 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne, italijanskega in avstrijskega porekla. Pri uničenju so za varovanje skrbeli pripadniki enote HRI MONG, gasilci PGD Nova Gorica in zdravstveni reševalci. Logistično podporo je izvedel štab CZ MONG. Iz varnostnih ukrepov je podjetje Kolektor CPG NG opravilo popolno zaporo ceste v dveh intervalih po 15 minut v spremstvu policije.

Izpostava Postojna

Ob 17.37 je v bližini naselja Rakek, občina Cerknica, občan pri delu na njivi našel neeksplodirano ročno bombo, ostanek druge svetovne vojne. Na kraju najdbe sta jo uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske in Gorenjske regije. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 17.04 so gasilci JZ GB Koper na Senčni poti v Luciji, občina Piran, zaradi okvare stopniščnega dvigala, s tehničnim posegom spustili platformo dvigala in nudili pomoč invalidni osebi, ki je obstala 1 meter nad tlemi.

Izpostava Kranj

Ob 18.18 sta na Trgu Prešernovih brigad v Kranju osebi ostali v dvigalu. Gasilci GARS Kranj so dvigalo izklopili, s tehničnim posegom odprli vrata, rešili osebi in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.02 so gasilci GB Ljubljana na Zaloški cesti v Ljubljani iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 so na Trgu maršala Tita v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v stanovanjskem objektu.

 

Napoved za naslednje dni

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše na zahodu. Več sončnega vremena bo na vzhodu. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na vzhodu do 25 °C.

Ponoči se bo delno jasnilo, ponekod po nižinah osrednje Slovenije bo nastala megla. Jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18 °C.

 V četrtek bo v zahodni Sloveniji pretežno oblačno z nekaj dežja. Drugod bo deloma sončno s kakšno kratkotrajno ploho. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 25 °C.

 V noči na petek se bodo padavine na zahodu okrepile in se v petek razširile nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte. Pihal bo južni veter, ob morju jugo.

V soboto bo dež ponehal. Hladneje bo, na Primorskem bo pihala burja.

 

Opozorilo

Občina Ajdovščina je izdala sklep o preklicu razglasa velike požarne ogroženosti na območju Občine Ajdovščina z dnem 23. 9. 2020.