Skoči do osrednje vsebine

Splošna razprava 75. zasedanja Generalne skupščine OZN letos v pretežno virtualni obliki

Splošna razprava jubilejnega 75. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki poteka med 22. in 29. septembrom 2020 se zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v veliki meri seli na svetovni splet.

Pričenja se 75. zasedanje Generalne skupščine OZN, ki poteka pod naslovom: "Prihodnost, ki jo želimo, OZN, ki ga potrebujemo: Ponovna potrditev skupne zavezanosti k multilateralizmu" (‘The Future We Want, the UN We Need: Reaffirming our Collective Commitment to Multilateralism’). Slovenska delegacija, ki jo vodi predsednik republike Borut Pahor, letos ni odpotovala v New York, temveč se bo dogodkov udeleževala virtualno. S prošnjo, da se delegacije udeležijo splošne razprave iz svojih prestolnic, se je na države obrnil tudi generalni sekretar OZN António Guterres. Predsednik Borut Pahor bo na splošni razpravi v imenu Republike Slovenije z govorom nastopil 24. septembra 2020.

Že včeraj, dan pred začetkom splošne razprave 75. zasedanja GS OZN so svetovni voditelji, med njimi tudi slovenski predsednik, preko virtualnih povezav obeležiili 75. obletnico OZN.

Ob robu letošnjega zasedanja bo 30. septembra 2020 potekal Vrh o biotski raznovrstnosti in 1. oktobra 2020 Zasedanje Generalne skupščine na visoki ravni ob 25. obletnici četrte svetovne konference o ženskah, kjer bo v imenu Republike Slovenije imel nagovor predsednik Pahor. Predsednik je kot eden izmed izbranih 24 državnikov že nastopil na dogodku za uresničevanje ciljev tisočletja (v angl. 'SDG Moment') dne 18. septembra 2020. Vse omenjene dogodke je mogoče spremljati na UN Web TV.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo ob robu splošne razprave predvidoma udeležil virtualnega srečanja neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče in virtualnega ministrskega srečanja Zavezništva za multilateralizem.

Slovenija bo v okviru tria predsedstva Sveta EU (Nemčija, Portugalska, Slovenija) organizirala tudi stranski dogodek na temo digitaliziranih družb z naslovom "Digitalne družbe: proti digitalnemu prehodu, osredotočenemu na človeka, vrednemu zaupanja in temelječemu na vrednotah" ("Digital Societies: towards a human-centred, trustworthy and value-based digital transition"). Dogodek bo potekal v petek, 28. septembra 2020, in ga bo mogoče spremljati preko #EUTrioTalk.