Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar nastopil na 64. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes, 21. septembra 2020, na Dunaju kot vodja slovenske delegacije z video nagovorom nastopil na splošni razpravi 64. zasedanja Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).
računalnik, ki prikazuje nagovor ministra

Nagovor ministra dr. Logarja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je pozdravil odziv Agencije na pandemijo covid-19 skozi donacije opreme za testiranje na prisotnost na koronavirus, med prejemniki katere je bila tudi slovenska stran. V tem kontekstu se je zahvalil državam, ki so prispevale izvenproračunske vire za omenjene potrebe, posebej Združenim državam Amerike, ki so bile ena od prvih in glavnih donatorjev sredstev za omenjene aktivnosti.

Minister dr. Logar je potrdil nadaljnjo podporo Slovenije implementaciji Celovitega skupnega akcijskega načrta (JCPoA), ki ostaja vitalni del globalnega neproliferacijskega režima ter izpostavil pomen njegove ohranitve. Pozval je iransko stran, da se vrne k polnemu spoštovanju jedrskih zavez iz sporazuma, prav tako vse pogodbenice k nadaljnji implementaciji dogovora.

Minister je sicer naslovil tudi razmere na Korejskem polotoku in v tej zvezi Demokratično ljudsko republiko Korejo pozval k ratifikaciji Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poizkusov (CTBTO) ter vrnitvi v sistem inšpekcijskega nadzora IAEA, kar bi pomenilo prvi korak k polni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Pozdravil je ohranjanje pripravljenosti IAEA, da se angažira v procesu verifikacije severnokorejskega jedrskega programa, ko bodo politične razmere to omogočale.

Prav tako je še izpostavil, da Slovenija, kot ena od tridesetih držav na svetu z jedrskimi reaktorji, posebno pozornost namenja Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) ter izrazil upanje glede pozitivnega zaključka njene desete pregledne konference pogodbenic, ki bo v januarju prihodnje leto potekala v New Yorku.

Države članice IAEA bodo v okviru petdnevnega zasedanja Generalne konference, ki letos zaradi pandemije covid-19 poteka na hibriden način, t.j. delno fizično in delno po video povezavi, obravnavale tudi poročila o jedrski varnosti in varovanju, jedrski tehnologiji, tehničnem sodelovanju, izvajanju sporazumov o nadzornih ukrepih ter o odzivu IAEA na covid-19. Generalna konferenca bo na zasedanju prav tako potrdila posodobljeno verzijo proračuna IAEA za leto 2021 ter novo sestavo Sveta guvernerjev IAEA.