Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve (FAC) o Libiji, odnosih EU-AU in Belorusiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes, 21. septembra 2020, v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve (FAC), na katerem so ministri osrednji del razprav namenili situaciji v Libiji, odnosih EU-Afriška unija (AU) in razmeram v Belorusiji. Delovno kosilo je bilo posvečeno strateški razpravi o odnosih z južnim sosedstvom, tudi v kontekstu posledic pandemije Covid-19.

Glede Libije je visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell poročal o obisku v državi, sledila je razprava ministrov o prihodnjih korakih za prekinitev spopadov in normalizacijo razmer. Ministri so podprli razglašeno premirje med libijskim predsednikom vlade Sarrajem in predsednikom predstavniškega doma Salehom ter nadaljevanje zaostalega političnega dialoga na podlagi berlinskega procesa. Slovenija podpira napoved premirja in dogovor o načelih za takojšnjo ustavitev vseh vojaških dejavnosti, odhod vseh tujih borcev in plačancev ter nadaljevanje pogajalskega procesa v okviru berlinskega procesa, ki ga vodi OZN.

Ministri so bili seznanjeni o pripravah na ministrsko zasedanje in vrh EU-AU, načrtovana letos v jeseni, ki pa bosta po dogovoru ministrov prestavljena, kar bo dalo možnost za dodatno pripravo v zasledovanju konkretnih rezultatov in strateških ambicij z Afriko. Ministri so v nadaljevanju razpravljali o prioritetah EU v partnerstvu z Afriko, Evropska komisija pa jih je seznanila o stanju post-cotonoujskih pogajanj. Nov sporazum, ki bo nasledil Cotonoujski sporazum, kateremu je iztekla veljavnost, bo opredelil partnerstvo EU z državami Afrike, Karibov in Pacifika (AKP) za nadaljnjih 20 let. Slovenski minister je pozdravil nadaljevanje krepitve političnih, gospodarskih in multilateralnih stikov in sodelovanja med državami EU in AU ter pogajanja o novem partnerskem sporazumu med EU in državami AKP.

Ministri so v nadaljevanju izmenjali mnenja o razvoju dogodkov v Belorusiji, kjer se nadaljujejo protesti s široko družbeno podporo zaradi nestrinjanja z rezultati predsedniških volitev. Poudarili so potrebo po omejevalnih ukrepih, o podpori beloruskemu nacionalnemu dialogu in finančni podpori beloruskemu ljudstvu. Minister dr. Logar se je zavzel za odločen in enoten nastop EU in zveze Nato do beloruskih oblasti, od katerih pričakujemo zagotovitev spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, mednarodnih standardov, svobodnih in poštenih volitev ter svobodo tiska, združevanja in govora.

Na neformalnem kosilu so imeli ministri strateško razpravo o južnem sosedstvu, tako o prihodnjem partnerstvu z regijo kot tudi o prihodnjem načrtovanju bilateralne pomoči. Slovenija meni, da je stabilnost v Sredozemlju ključna za našo varnost in stabilnost, zato podpiramo okrepljeni angažma EU z našimi južnimi sosedi, tako političen kot na terenu. Letošnje leto, v katerem obeležujemo 25. obletnico Barcelonskega procesa, je priložnost za kvalitetni dvig odnosov.

Minister dr. Logar se je pred zasedanjem FAC udeležil ministrskega zajtrka s kandidatko na avgustovskih predsedniških volitvah v Belorusiji Svetlano Tihanovsko. Na povabilo zunanjega ministra Slovaške se je udeležil tudi srečanja ministrov neformalne skupine petih srednjeevropskih držav C5 (Avstrija, Češka, Madžarska, Slovaška, Slovenija) s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino in druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Lajčakom, na katerem je Lajčak spregovoril predvsem o aktulnem dogajanju v dialogu med Beogradom in Prištino.