Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri Slovencih v Nemčiji

Drugi dan dvodnevnega uradnega obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch s sodelavci na Bavarskem in Baden-Württembergu v Nemčiji je bil namenjen srečanju s predstavniki društva Slovenski muzikantje Sindelfingen in Slovenskega kulturnega društva Triglav Sindelfingen, s predstavniki Slovenskega kulturno umetniškega društva Triglav Stuttgart, Slovenskega kulturno umetniškega društva Triglav Reutlingen Stuttgart, svoje delo je predstavila tudi učiteljica slovenskega dopolnilnega pouka ddr. Mira Delavec Touhami.

Ministrica je popoldan obiskala Slovensko katoliško misijo v Stuttgartu, kjer jo je pozdravil tamkajšnji župnik Aleš Kalamar, srečala se je s predsednikom Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev msgr. Janezom Pucljem, s predstavniki Kulturnega društva Slovenija Stuttgart ter Slovenskega kulturno prosvetnega društva Mura Bönnigheim. Ob koncu obiska se je ministrica dr. Jaklitsch udeležila tudi svete maše, s katero so počastili 60. letnico Slovenske katoliške misije. Na vseh srečanjih je bila prisotna tudi generalna konzulka v Münchnu Dragica Urtelj.

Vsi pogovori z ministrico so potekali v zelo sproščenem, domačem vzdušju. Predstavniki društev so se z obžalovanjem ozirali v pretekle mesece, ko je društveno življenje zaradi pandemije praktično zamrlo, zaradi česar niso mogli izvesti številnih načrtovanih aktivnosti. Kar nekaj slovenskih društev, ki delujejo v tem delu Nemčije, v tem letu obeležujejo okrogle obletnice, vendar so morali njihovo praznovanje prestaviti v prihodnje leto, kar so člani, glede na okoliščine, sprejeli z razumevanjem pa tudi tihim obžalovanjem. Tovrstni dogodki so namreč odlična priložnost ne le za skupno druženje, temveč tudi spodbuda za nadaljnje delo vseh njihovih članov. V organizaciji Kulturnega društva Slovenija Stuttgart bi moralo v Sloveniji letos že 25. potekati srečanje rojakov, ki živijo v Nemčiji, z naslovom »Srečanje v moji domovini«, vendar je tudi to odpadlo.

Ne glede na to jim je še pred marcem, ko so morali prekiniti dejavnost, uspelo izpeljati nekatere prireditve. Tako so v društvu Slovenski muzikantje zelo ponosni na odlično izpeljan slovenski filmski večer, ki so ga pripravili ob kulturnem prazniku. Dogodek je namreč doživel velik uspeh in je lepo povezal slovenska društva na tem področju. V enem izmed mestnih kinodvoran so predvajali slovenski film, ki so mu dodali nemške podnapise in tako pritegnili tudi tiste, ki morda slovenščine niso več tako vešči. Klasične kokice so zamenjala slovenska bučna semena, stregli so tudi slovensko pijačo.

Tudi v tem delu Nemčije se slovenska društva soočajo s podobnimi izzivi kot Slovenci v Münchnu ali Augsburgu. Število članov upada, saj starejši zaradi starosti ne morejo več prihajati na prireditve, nekateri pa se ob upokojitvi vrnejo tudi v Slovenijo. Prav tako je zelo težko nagovoriti mlajše generacije, da bi se vključili v društvene dejavnosti, saj zaradi sodobnega načina življenja marsikdaj zmanjka časa.  Društva zato iščejo nove načine, kako bi pritegnili mlade, da bi se aktivneje pridružili društvu, zelo pa bi si tudi želeli, da bi se jim pridružili Slovenci, ki so se v zadnjih letih v Nemčijo preselili iz Slovenije, vendar se ti praviloma ne vključijo v slovenska društva. Z ministrico so zato skupaj iskali načine, kako pritegniti tudi novodobne izseljence.

Društva v Nemčiji se ob tem soočajo s še eno težavo. Zaradi visokih cen nepremičnin je zelo težko priti do lastnih društvenih prostorov. Čeprav majhne, vendar zelo lepe prostore ima Slovensko društvo Triglav Stuttgart. Prostore, ki so polni slovenske simbolike, so člani društva prenovili sami, s prostovoljnim delom, kar je vredno še posebne pohvale.

Predstavniki društev so tudi zelo pohvalili učiteljico slovenskega dopolnilnega pouka slovenskega jezika ddr. Miro Delavec Touhami, ki se je potrudila, da je pouk slovenščine potekal tudi v času korone, in sicer prek spleta, iskala pa je tudi druge inovativne pristope, ki bi v tem času olajšali učenje jezika. Kot zanimivost velja omeniti, da k pouku ne prihajajo le otroci, temveč tudi odrasli. Dopolnilni pouk, ki ga financira Slovenija, predstavlja pomembno oporo pri učenju slovenskega jezika znotraj slovenskih skupnosti po Evropi.

Popoldanski del programa je bil namenjen obisku Slovenske katoliške misije, ki letos praznuje 60. letnico svojega delovanja in jo odlikuje izjemna živost. Po pogovorih je sledila sveta maša v počastitev visoke obletnice, po njej pa krajša slovesnost z nagovorom ministrice, ki je med drugim dejala: »Hvala, ker nosite Slovenijo v svojih srcih. Zaradi tega je Slovenija ne le bogatejša, temveč predvsem veliko večja, kot se zdi na prvi pogled.« Sledila je podelitev posebnega priznanja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ob obletnici ter bučen aplavz vseh prisotnih.

Ministrica je v okviru današnjih srečanj podelila tudi priznanja društvom, ki v letošnjem letu praznujejo okrogle obletnice:

  • Slovensko kulturno umetniško društvo Triglav Stuttgart (50 let delovanja)
  • Slovenski muzikantje Sindelfingen (30 let delovanja)
  • Slovensko kulturno prosvetno društvo Mura Bönnigheim (40 let delovanja)

Ob tem se jim je zahvalila za njihovo neutrudno delo za ohranjanje slovenske identitete in srčne navezanosti ter povezanosti z matično domovino ter jih spodbudila, da naj ne omagajo, temveč tudi v prihodnje ostajajo zvesti domovini in slovenstvu.