Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. Septembra 2020

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.47 si je pri planinski koči na Kredarici, občina Kranjska Gora, planinka poškodovala koleno. V koči je bil tudi planinec, ki je imel težavo s srcem. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so oba oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 11.04 je pod Vodnikovim domom na Velem polju, občina Bohinj, planinka padla in si poškodovala glavo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske poškodovano osebo locirali in s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter jo odpeljali v SB Jesenice.

Ob 13.50 je planinca na poti na Bovški Gamsovec obšla slabost. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske planinca locirali, ga s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter ga odpeljali v SB Jesenice.

Ob 16.48 se je v plezališču Bela peč, občina Tržič, plezalcu odkrušila skala in je padel 20 metrov globoko. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem Slovenske vojske so poškodovanca locirali in ga s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter ga odpeljali v SB Jesenice.

Ob 21.36 sta se na Tominškovi poti iz Kredarice proti dolini na višini okoli 1400 metrov izgubila planinca. Ob 22.30 so ju gorski reševalci GRS Mojstrana našli nepoškodovana in varno pospremili v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 13.12 je na Studencu, občina Sevnica, občanka pri delu na stanovanjskem objektu padla z višine in se poškodovala. Posredovali so reševalci NMP Krško, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.43 je na Savski cesti v Sevnici padel kolesar in se poškodoval. Posredovali so reševalci NMP Sevnica, ki so ga oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 je na avtocesti Višnja Gora–Ivančna Gorica je osebno vozilo s priklopnikom trčilo v odbojno ograjo. Gasilci so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter razlite tekočine posuli z absorbentom. Poškodovanega voznika so pregledali reševalci.

Ob 22.00 sta na avtocesti od Vrhnike proti Logatcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Tri poškodovane osebe so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in dežurni zdravnik ZD Vrhnika in jih prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 2.33 je v naseljui Ledinek, občina Sveta Ana vozilo zapeljalo s cestišča, pri čemer je voznika vrglo iz vozila. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator v vozilu. Poškodovanca so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.35 je na cesti Soča–Trenta, občina Bovec, padel motorist. Sprva je odklonil pomoč, kasneje se je izkazalo, da je bil v nezavesti. Gasilci iz PGD Bovec so mu do prihoda tolminskih reševalcev nudili pomoč. Odpeljan je bil na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.21 je v Črni vasi, občina Ljubljana, zagorel zapuščen objekt v izmeri 10x40 m. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje. Del objekta je bil v požaru uničen.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 je bil v Jezercih, občina Kobarid, v eni izmed hiš opažen dim v prvem nadstropju. Ob prihodu gasilcev iz PGD Drežnica in Kobarid je bilo ugotovljeno, da je eden od domačih pozabil ponev na štedilniku, zato je zagorela je napa. Požar so pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.00 je v Čolniščah, občina Zagorje ob Savi, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje-mesto in PGD Čolnišče so požar pogasili, objekt prezračili, pregledali s termo kamero in merilcem plinov. Dežurni delavec Elektro podjetja je po končani intervenciji priklopil elektriko. Na kraju je bila prisotna patrulja PP Zagorje ob Savi.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.19 je v Klopčičevi ulici v Ljubljani pred stanovanjskim blokom tlelo v cvetličnem koritu. Gasilci GB Ljubljana so tlenje zadušili.

Ob 15.29 je v Šentjakobu, občina Ljubljana, na polju gorela bala sena. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podgorica Šentjakob so pogasili gorečo balo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 se je nadaljevalo gašenje na požarišču nad Dolgo Poljano, občina Ajdovščina. Pri gašenju je sodelovalo je 65 gasilcev iz 15 gasilskih društev. Aktiviran je bil tudi helikopter Slovenske vojske za pomoč pri gašenju.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.02 je v Triglavski ulici v Ljubljani gorel velik komunalni zabojnik za mešane odpadke. Mimoidoči je zabojnik umaknil na cesto, stran od avtomobilov in drevesa. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Ob 23.44 so v Goriški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč zabojnik za ločeno zbiranje embalaže.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 1.27 so v naselju Nomenj, občina Bohinj, gasilci iz PGD Bled in Bohinjska Bistrica v stanovanjskem objektu opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov. Naprave nevarnih plinov niso zaznale, gasilci so objekt prezračili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.05 so v Renčah, občina Renče-Vogrsko, našli ročno bombo, mase 0,52 kilogramov, italijanske izdelave in dva vžigalnika, kalibra 100 milimetrov, skupne mase 4 kilograme, avstrijske izdelave vse iz obdobja iz 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja spravila v varno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.15 so na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj odprli vrata stanovanja, kjer je bil zaklenjen otrok.

Ob 21.05 se je v naselju Zgoša, občina Radovljica, otrok zaklenil v vozilo. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka.

Ob 21.18 se je pod mostom na Partizanski cesti v Kranju, občan pri padcu poškodoval in ni mogel sami nadaljevati poti. Gasilci GARS Kranj so ga s pomočjo dvigala dvignili na most ter ga predali v oskrbo reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 20.05 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu težje obolele osebe od reševalnega vozila do stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.55 je v ulici Mala vas v Bovcu zaradi tehnične okvare na vodovodnem sistemu voda poplavila stanovanje v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Bovec so izčrpali in posesali vodo ter zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.20 so v Čečah, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik-mesto iz kletnih prostorov stanovanjske hiše, izčrpali približno dva kubična metra vode. Voda je iztekala zaradi okvare hišnega vodovoda.