Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. septembra 2020

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.05 je bila na hitri cesti Nova Gorica–Razdrto med priključkom Ajdovščina in razcepom Nanos zaradi močne burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 22.17 je bila na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Vipavo zaradi sunkov vetra uvedena zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.41 se je na poti z Bavškega Grintavca v občini Bovec poškodovala planinka. Posredovali so reševalci GRS Bovec, helikopter SV in dežurna ekipa za reševanje v gorah. Helikopter je poškodovano planinko prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v Cerkno in v UKC Ljubljana prepeljal osebo, ki je doživela srčni infarkt.

Izpostava Postojna

Ob 19.53 so v Tomačevici, občina Komen, gasilci PGD Komen do prihoda ekipe NMP Sežana nudili pomoč obnemogli osebi.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.34 je na cestnem odseku Dečno selo–Sromlje, občina Brežice, avtocisterna za prevoz kurilnega olja, zaradi neznanega razloga, zapeljala s cestišča. Do izlitja nevarnih snovi ni prišlo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo izvlekli iz obcestnega jarka na cestišče in ga odstranili na varen kraj. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.42 je na avtocesti med izvozoma Smednik in Drnovo, občina Krško, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča v zaščitno ogrado, se ustavilo na cestišču in v celoti onemogočilo promet. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, izvršili pregled iztekanja nevarnih snovi, s tehničnim posegom ločili tovorno vozilo od uničene ograde ter nudili pomoč policiji in dežurnim delavcem DARS-a pri odstranitvi vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 15.28 je v naselju Grušovlje v občini Rečica ob Savinji osebno vozilo zapeljalo izven cestišča in se zaletelo v garažna vrata gasilskega doma PGD Grušovlje. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Mozirje.

Ob 23.32 je v Medlugu, občina Celje, na regionalni cesti padel motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetlili kraj nezgode, nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda NMP Celje in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so poškodovanca odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.53 je motorist trčil v kombinirano vozilo Za hribom v Trzinu. Gasilci CZR Domžale in Trzin so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP in ga prenesli v reševalno vozilo. Voznik kombiniranega vozila ni utrpel poškodb.

Ob 17.52 je na Tomšičevi cesti v Kočevju osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v toplovod. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulator. Dva ponesrečenca so oskrbeli reševalci NMP Kočevje.

Ob 18.23 sta med Mengšem in Domžalami trčila osebno vozilo in kolesar. Poškodovanega kolesarja je odpeljala reševalna služba NMP Domžale. Gasilci iz PGD Kamnik, Mengeš, in CZR Domžale so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, pomagali reševalcem ter očistili cesto.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.53 je na relaciji Gornji Petrovci–Peskovci, občina Gornji Petrovci, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Voznik je ostal ukleščen v vozilu. Posredovali so reševalci PHE Murska Sobota in gasilci PGD Murska Sobota, ki so osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila.

Izpostava Postojna

Ob 23.50 je na poti na Slivnico v Cerknici osebno vozilo zapeljalo izven cestišča. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Voznik je kraj dogodka zapustil pred prihodom policije.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.50 sta na Koroški cesti v Muti trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so osebi oskrbeli ter ju prepeljali v SB Slovenj Gradec. Delavci cestnega podjetja VOC Celje pa so očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.18 je na Rimski cesti v Ljubljani v stanovanju med delovanjem zagorel sušilni stroj za perilo. Lastnica ga je že sama v večji meri pogasila z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci GB Ljubljana so stroj iznesli in dokončno pogasili ter stanovanje prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.01 je v naselju Dolina pri Lendavi, občina Lendava, prišlo do požara na balkonu stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Dolina pri Lendavi, Lendava in IGE Lendava, Čentiba in Dolnji Lakoš, ki so požar pogasili. Aktivirana je bila tudi dežurna služba Elektro Maribor. Pogorelo je približno 100 kvadratnih metrov ostrešja in poškodovani sta dve mansardni sobi.

Ob 21.23 uri je v naselju Brezovica, občina Velika Polana, zagorelo okrog 25 kubičnih metrov drv za kurjavo, pokritih z nadstrešnico. Posredovali so gasilci PGD Brezovica, Velika Polana ter Mala Polana in požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 so ob gozdni cesti Logatec–Laze v občini Logatec na treh kvadratnih metrih goreli odpadki in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec in Laze – Jakovica.

Izpostava Maribor

Ob 16.43 so v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče Slivnica, na površini 20 x 5 metrov je goreli suha trava, ciprese in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor.

Ob 20.02 je v naselju Morje, občina Rače-Fram, občan zakuril kres, a mu je ogenj ušel izpod nadzora. Posredovali so gasilci PGD Fram. Pogasili so požar in preprečili, da bi se razširil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.27 je zagorelo v gozdu nad naseljem Dolga Poljana, občina Ajdovščina. Zaradi burje se je požar hitro širi proti naselju. Aktivirana so vsa gasilska društva Severnoprimorske regije in gasilci iz Sežane, Komna in Postojne. Požar v velikosti okoli 7 hektarov je lokaliziran, gasilo pa ga je okoli 140 gasilcev in helikopter SV.  Preko noči na požarišču ostajajo gasilci.

Ob 19.35 je pod lokalno cesto na območju naselja Gojače, občina Ajdovščina, zagorela suha trava. Požar, ki je zajel približno 120 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo.

Ob 21.20 je v naselju Dolenja Trebuša, občina Tolmin, zaradi odlaganja vročega pepela zagorela suha trava. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Dolenja Trebuša in Most na Soči.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.10 je v Stantetovi ulici v Celju prišlo do dveh močnejših pokov in neprijetnega vonja po plinu. Gasilci PGE Celje so na kraju ugotovili, da je neznana oseba v trifazno vtičnico vklopila polnilec za telefon, kar je povzročilo kratek stik. Prezračili so prostore ter lastnika obvestili, naj vtičnico zamenja ter zavaruje z zaščito.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 8.05 je prišlo pri nalaganju tovornega vozila na prikolico do predrtja rezervoarjev za gorivo na bencinskem servisu Schell pri naselju Fram, občina Rače – Fram. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje, prečrpali okoli 300 litrov goriva, izteklo tekočino pa popivnali in očistili površino. Za odvoz kontaminiranega materiala je poskrbelo pristojno podjetje za odstranjevanje nevarnih odpadkov Saubermacher.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 13.59 je bila v gozdu na Taležu, občina Bled, najdena ročna bomba Miles, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta bombo uničila na varnemu mestu.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 20.25 je v naselju Veniše, občina Krško, občanka v stanovanju padla in se pri tem poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Krško, gasilci PGE Krško pa so jim nudili pomoč pri prenosu poškodovanke.

Izpostava Koper

Ob 13.24 so v Dantejevi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper s pomočjo avtolestve odstranili premaknjene strešnike, ki so predstavljali nevarnost za mimoidoče.

Ob 15.22 so v Šolski ulici v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta in rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 19.55 so na Cesti Staneta Žagarja v Kranju gasilci GARS Kranj odstranili s cestišča odlomljeno vejo z drevesa.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.04 so v Zikovi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik skozi okno vstopili v stanovanje stanovanjskega bloka in omogočili reševalcem dostop do onemoglega občana.

Izpostava Postojna

Ob 11.37 so v Ulici Ivana Turšiča v Sežani gasilci ZGRS s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem, se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem NMP prenesti osebo iz tretjega nadstropja do reševalnega vozila.