Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na otvoritvi parkirne hiše v Grosuplju

V Grosuplju je danes potekala uradna otvoritev nove parkirne hiše in prenovljene Taborske ceste. Parkirna hiša P + R s šestimi etažami ima 222 parkirnih mest, ob njej pa je tudi zaprta kolesarnica za 40 koles. Dogodka se je kot slavnostni govornik udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Premier je uvodoma pozdravil župana Občine Grosuplje dr. Petra Verliča, direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja ter prisotne župane sosednjih in drugih občin. Izrekel je čestitke ob občinskem dosežku ter zahvalo bivšemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, ki je imel posluh za to, da se je projekt parkirne hiše vključil v načrte, da se je realiziral in, da je Občina Grosuplje zanj lahko prejela znatna evropska sredstva. Parkirna hiša bo, kot je poudaril premier, dobila polni pomen, ko bo dograjena železniška postaja in bo zaključena smela vizija razvoja tega dela mesta. V nadaljevanju je predsednik vlade omenil današnji posvet Državnega sveta Republike Slovenije na Brdu pri Kranju z naslovom: Večletni finančni okvir 2021–2027 in razvoj kohezijske regije Zahodna Slovenija. Izpostavil je, da bo imela "Slovenija, če se bomo znali prav organizirati v naslednjih treh ali štirih letih na voljo večja investicijska sredstva iz obeh evropskih projektov, kot smo jih imeli kadarkoli doslej. Tisti, ki bo bolje pripravljen, ki bo hitrejši pri tem, tisti, ki se boste bolje povezovali pri regionalnih projektih, tisti si boste lahko odrezali večji del kolača".

"Glede na to, da so določena pravila črpanja teh sredstev pač takšna, da se je morala Slovenija pred časom razdeliti na dve kohezijski regiji, s čimer smo ohranili neto položaj prejemanja finančnih sredstev v Evropski uniji, je, ker je Ljubljana daleč nad povprečjem razvitosti v Evropski uniji, to ovira za praktično vse ostale občine." Kot je poudaril, je bila glede na navedeno sprejeta odločitev, da bo vlada iz državnega proračuna prispevala tisti del sredstev, ki jih sicer v Zahodni kohezijski regiji ne bi dobili. Del, ki ga bo dobila Zahodna kohezijska regija bo tako enak delu, ki ga bo prejela Vzhodna kohezijska regija. "Na vse mogoče načine bomo poskušali zagotoviti pravičen pristop po celi državi." Sredstva bodo znatna, zato je premier prisotne pozval, da še okrepijo svoje vizije.

Premier je obljubil pomoč občinam tudi z nacionalne ravni in sicer ne samo s pravočasno objavljenimi razpisi temveč tudi tako, da bo celotna administracija sodelovala v isti smeri kot investitorji. "Slovenija lahko v naslednjih nekaj letih naredi bistveni razvojni korak naprej, kljub težavam, s katerimi se soočamo zaradi pandemije novega koronavirusa." Tako Občina Grosuplje kot tudi ostale občine iz tega dela Slovenije so, po mnenju premiera, lahko za zgled, ko gre za iskanje sinergije in povezovanja.

Premier je slavnostni nagovor zaključil s čestitko občinam, ki so se povezale v t. i. Skupno občinsko upravo 5G (gre za sodelovanje petih občin in sicer Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje pri opravljanju občinskih nalog). Po njegovem mnenju marsikaj ne bi bilo mogoče, če tega sodelovanja ne bi bilo.

Slavnostni otvoritvi je sledil blagoslov parkirne hiše, ki ga je opravil župnik župnije Grosuplje Martin Golob.