Skoči do osrednje vsebine

Postavitev oznak visokih voda v Piranu in Kopru

Ob Tednu sredozemske obale (17. – 28. september) je v sklopu predsedovanja Slovenije Strategiji EU za Jadransko-jonsko Regijo v Piranu in Kopru potekala postavitev oznak visokih voda.

Agencija za okolje, Zveza geografov Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor in slovensko predsedstvo Strategije EU za jadransko-jonsko so v Piranu pritrdili oznako visokih voda na stavbi Akvarija Piran. Morje se je do višine, ki jo označuje tabla, dvignilo 12. novembra 2019.

V novembru leta 2019 je bilo zabeleženo rekordno število dni, ko je morje ob dnevni plimi prestopalo obalo in poplavilo nižje dele obale. Še nikoli v zgodovini beleženja gladine morja ni bilo tako pogosto - 16 krat v enem mesecu.

V zadnjih 58 letih je bilo razlivanje morja zabeleženo povprečno 8-krat na leto, največkrat leta 1990, 30-krat v tem letu. Po številu dni z visoko gladino morja in razlivanji sicer izstopa mesec november, do lani november leta 2014, z 12 primeri razlivanj.

Na dogodku so sodelovali tudi predstavniki Akvarija Piran, OŠ Piran, Gimnazije, Elektro in pomorske šole Piran, Osnovne šole Cirila Kosmača Piran in Občine Piran.

Nameščena oznaka visokih voda na stavbi Akvarija Piran

Oznaka visokih voda na stavbi Akvarija Piran | Avtor: Andrej Golob

1 / 2

Oznako visokih voda so postavili tudi v Kopru pri Kapitaniji. Leta 1969 je 25. novembra gladina morja na mareografski postaji v Kopru dosegla višino 394 cm. To pomeni 94 cm nad gladino, pri kateri se začne morje razlivati na najnižjih izpostavljenih delih obale. 12. novembra 2019 pa je med 20. in 23. uro gladina moraja dosegla 373 cm.

Na dogodku so sodelovali tudi predstavniki Osnovne šole Koper, Gimnazije Koper in Občine Koper.

Postavitev oznake visokih voda v Kopru pri Kapitaniji

Postavitev oznake visokih voda v Kopru | Avtor: Andrej Golob

Čemu oznake visokih voda

Poplavljanje rek in morja je bolj ali manj pogost naraven proces. Nanj se moramo prilagoditi že pri načrtovanju rabe prostora in ne šele, ko bežimo pred poplavami.

Z nameščanjem preprostih oznak na objekte sporočamo, kakšno moč in dinamiko imajo naše reke, jezera in morje. Prebivalci in strokovnjaki, ki poznajo delovanje voda, se bolj zavzeto vključujejo v proces odločanja o prihodnji rabi in urejanju prostora.

Akcija poteka od leta 2014. Oznaka visokih voda v Kopru je jubilejna, že šestdeseta po vrsti.