Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z grškim zunanjim ministrom Dendiasom o tesnejšem sodelovanju v sredozemskem prostoru

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na uradnem obisku gostil grškega ministra za zunanje zadeve Nikosa Dendiasa. Ministra sta se dogovorila, da bosta med pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 tesneje sodelovala. Minister Dendias se je Sloveniji zahvalil za solidarnost, ki jo je ponovno izkazala s poslano materialno pomočjo po požaru na otoku Lezbos. To je bilo prvo uradno srečanje slovenskega in grškega zunanjega ministra po desetih letih.

Ministra sta ocenila, da je uradni obisk ministra Dendiasa v Sloveniji pomembno okrepil dvostranske odnose med državama, ki so prijateljski in zavezniški. Zavzela sta se za tesno sodelovanje med pripravami Slovenije na bližnje predsedovanje Svetu Evropske unije. Strinjala sta se, da Slovenija in Grčija kot dve sredozemski članici Unije in zaveznici v NATO delita podobna stališča do številnih evropskih, regionalnih in globalnih vsebin.

Ministra sta se precej časa pogovarjala o dogajanjih v vzhodnem Sredozemlju, pri čemer je slovenska stran izrazila skrb nad zaostrovanjem razmer v regiji in pričakovanje nad mirno razrešitvijo. Ministra sta posebej izpostavila željo in potrebo po tesnejšem sodelovanju v sredozemskem prostoru. Sredozemlju sta tudi sicer namenila precejšen del pogovora, saj ga obe državi dojemata kot skupno prednost in hkrati odgovornost. Minister Dendias je izrazil zadovoljstvo nad prošnjo Slovenije, da bi se vključila v neuradno skupino sredozemskih držav Med 7. Izrazil je podporo Grčije tej slovenski nameri.

Pri obravnavi migracijskih vprašanj, še posebej razmer na otoku Lezbos, sta ministra izpostavila pomen solidarnosti in pomoči med državami članicami. Slovenija se je odzvala na prošnjo Grčije in ji je ta teden dostavila materialno pomoč v vrednosti 130.000 evrov, iz Grčije pa bo sprejela tudi 4 mladoletne osebe v starosti do 10 let brez spremstva. Strinjala sta se, da tako zaradi pandemije covida-19 kot številnih drugih izzivov potrebujemo več dialoga in usklajevanja ukrepov tako na dvostranski kot na evropski ravni.