Skoči do osrednje vsebine

Državna enota Civilne zaščite za hitre intervencije na usposabljanju za tehnično potapljanje

Državna enota Civilne zaščite za hitre intervencije, Enota za tehnično potapljanje, med 16. in 19. septembrom izvaja usposabljanje za tehnično potapljanje Modul 3 in Modul 4.

Nov program usposabljanja za tehnične potapljače, ki izvajajo naloge zaščite, reševanja in pomoči

V izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči, pri katerih je potrebno tehnično potapljanje, so lahko vključeni ali razporejeni le potapljači, ki so usposobljeni za tehnično potapljanje.

Gre za nov program usposabljanja, saj med programsko ponudbo ni programa usposabljanja, ki bi bil namenjen tej ciljni skupini. Program obsega vse kategorije tehničnih potapljačev. Program je razdeljen na pet modulov. Modul 1 je namenjen tehničnemu potapljaču 1. stopnje, modul 2 tehničnemu potapljaču 2. stopnje, modul 3 tehničnemu potapljaču 3. stopnje, modul 4 tehničnemu potapljaču 4. stopnje in modul 5 tehničnemu potapljaču 5. stopnje. Namenjen je potapljačem, ki izvajajo naloge zaščite, reševanja in pomoči, pri katerih je potrebno tehnično potapljanje, Državni enoti za hitre intervencije, Enoti za tehnično potapljanje (v nadaljevanju udeleženci). Usposabljanja se lahko udeležijo tudi drugi zainteresirani kandidati za potapljača za tehnično potapljanje, po dogovoru z Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje RS.

Tokratno usposabljanje potapljačev za tehnično potapljanje - Modul 3 in Modul 4 se odvija od 16. do 19. septembra 2020, v učilnici in bazenu Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS, v Velenjskem jezeru ter v Piranskem zalivu.

Cilj tokratnega usposabljanja je izvajanje Modula 3 in 4

Modul 3 vključuje usposabljanje za tehničnega potapljača 3. stopnje. Skupno traja 32 pedagoških ur, od tega je 10 ur namenjenih teoretičnemu delu, 18 ur praktičnemu urjenju ter 4 ure preizkusu usposobljenosti. Tehnični potop pa se izvede na globini 80 metrov.

Udeleženci se bodo v Modulu 3 seznanili z razvojem potapljanja s plinskimi mešanicami, s fiziko plinov in matematičnimi principi plinske mešanice Trimix (kisika manj kot 20 %), z narkotičnostjo plinskih mešanic in z dekompresijsko boleznijo, s podvodno komunikacijo, s potrebno opremo, za pripravo potapljaške opreme, za analizo plinskih mešanic, usposobili za načrtovanje potopov, usposobili za izvajanje tehničnega potopa s plinsko mešanico Trimix (kisika manj kot 20 %).

Modul 4 pa vključuje usposabljanje za tehničnega potapljača 4. stopnje. Skupno traja 25 pedagoških ur, od tega je 4 ur namenjenih teoretičnemu delu, 21 ur praktičnemu urjenju ter 4 ure preizkusu usposobljenosti. Tehnični potop pa izvede na globini nad 80 m.

Udeleženci se v tem modulu seznanijo z matematičnimi principi plinske mešanice Nitrox in Trimix, s toksičnostjo kisika in narkotičnostjo plinov za potapljanje ter dekompresijsko boleznijo, s potapljanjem z zaprtim dihalnim krogom, usposobili za pripravo z zaprtim dihalnim krogom, za analizo plinskih mešanic, usposobili za načrtovanje potopov z zaprtim dihalnim krogom, usposobili za izvajanje tehničnega potopa s plinsko mešanico z zaprtim dihalnim krogom.

Prizorišče usposabljanja

Teoretični del usposabljanja za Modul 3, se je že izvedel 15., 16. in 22. junija 2020 v ICZR Ig, praktični del pa na bazenu ICZR in nadaljeval v Bohinjskem jezeru. Usposabljanje se je zaključilo z izvedbo globjega tehničnega potopa v Velenjskem jezeru, dne 17. septembra 2020.

Usposabljanje za Modul 4, teoretični del, se je izvedel 16. septembra 2020 v učilnici ICZR Ig in praktični del na bazenu ICZR. Usposabljanje se 18. in 19. septembra 2020 nadaljuje z izvedbo tehničnih potopov v Jadranskem morju, natančneje v Piranskem zalivu.

Enoto sestavljajo dva organizatorja usposabljanja, štirinajst pripadnikov enote in pet članov jamarske reševalne službe in jamarske zveze Slovenije. V ozadju morje.

Državna enota Civilne zaščite za hitre intervencije, Enota za tehnično potapljanje. | Avtor: Janez Melanšek

1 / 3